tips & inspiratie

Rhododendrons: planten en verzorgen

Rhododendrons zijn sterke, groenblijvende heesters die prachtig bloeien. Er zijn veel verschillende soorten: sommige worden niet groter dan 50 centimeter, andere wel 4 meter! We helpen je graag bij het uitzoeken van een geschikte soort.

Rhododendrons stellen wel enkele eisen aan hun standplaats. Als je de volgende tips in acht neemt blijven jouw Rhododendrons in goede conditie!

Halfschaduw

Een Rhododendron groeit en bloeit het mooist als hij een plek krijg in de halfschaduw. Zoek daarom een plaats uit waar wel zon komt, maar die niet in de volle zon ligt. Zorg dat de standplaats niet te nat is: Rhododendrons houden hier niet van.

Grondsoort: tuinturf

Het is belangrijk om Rhododendrons te planten in een grondsoort met een lage pH-waarde (zure grond). Gebruik geen compost of potgrond, maar tuinturf. Tuinturf heeft de goede pH-waarde voor zuurminnende planten zoals Rhododendrons, Azalea’s, Skimmia’s en heide. Door de Rhododendron te planten in tuinturf zorg je er tevens voor dat de plant over voldoende voedingsstoffen beschikt tijdens de eerste groei en bloei. Rhododendrons wortelen in de breedte, maak daarom het plantgat 2 tot 3 keer zo breed als de kluit.
Schoffel en hark ook zo min mogelijk onder Rhododendrons, omdat dit de wortels beschadigd.

Na de bloei

Om te zorgen dat de plant compact en mooi vol blijft kun je na de bloei de uitgebloeide bloemen uitbreken. Dit gaat gemakkelijk door de bloemtrossen voorzichtig te buigen. Bekijk de tuinkalender voor een complete uitleg met foto’s. Door het uitbreken van de bloemen ontwikkelt de plant meer groeiknoppen en verspilt deze geen energie aan het vormen van zaden.