tips & inspiratie

Leycesteria formosa

Leycesteria formosa, fazantenbes of grootmoeders oorbellen is een bijzondere struik die graag op een zonnige plek staat. Aan de lichtgroene stengels verschijnen in mei roodpaarse schijnaren. Tijdens de echte bloei in juli/augustus hangen aan deze schijnaren witte bloemetjes. Na de bloei wordt je ook nog eens getrakteerd op purperblauwe bessen die de plek van de bloemen innemen. De schijnaren of ‘oorbellen’ geven dus maar liefst zes maanden sierwaarde, iets wat maar weinig planten evenaren.

De struik wordt uiteindelijk 150-200 cm hoog en 100-150 cm breed. De stengels verhouten nauwelijks, maar zijn toch stevig waardoor een rechtopgaande bos ontstaat die ook in een wat kleinere tuin prima past. In de winter is de struik kaal en kan deels bovengronds afsterven, zeker bij strengere vorst. In het voorjaar zal de struik snel weer uitlopen en het verwijderen van dood hout is alles wat nodig is qua onderhoud.

Naast de gewone Leycesteria formosa is er ook het ras ‘Purple Rain’ met donkerdere purperen schutbladeren aan de schijnaren. Ook de stengels van deze soort laten vaak een roodpaarse gloed zien terwijl die van de soort fris groen zijn.