tips & inspiratie

Gazononderhoud – Onkruid, mos of kale plekken?

Als het gazon weer volop groeit is het tijd om onkruiden en mos te bestrijden en kale plekken te herstellen. Vergeet ook niet te bemesten wanneer je met elke maaibeurt veel voedingsstoffen uit je gazon verwijderd.

Onkruiden

In gazons van minimaal één jaar oud kan een specialistisch onkruidbestrijdingsmiddel je helpen onkruid kwijt te raken. Het werkt tegen alle veel voorkomende onkruiden zoals paardenbloemen, madeliefjes en klaver, maar spaart het gras. Gebruik het bij droog, windstil weer en maai enkele dagen ervoor en erna het gras niet. Je sproeit het eenvoudig met een gieter over je gazon.

Mos

Last van mos in je gazon? IJzersulfaat is het meest effectieve middel. Het voorjaar is de beste periode om ijzersulfaat te gebruiken, dus zet het op de kalender als je nu te laat bent. Sproei je gazon voor en na behandeling zodat het mos vochtig is, of plan het voor/na een flinke bui. Na een aantal weken kun je het dode mos uitharken en je gras bemesten of bijzaaien zodat het snel herstelt.
Schaduw kan ervoor zorgen dat je veel mos of kale plekken in je gazon krijgt. Op deze plekken groeit gewoon gras slecht en mos tiert welig. Diepe schaduw is geen goede plek voor gras, maar in de halfschaduw kun je een mooi gazon krijgen met schaduwgazon. Dit zijn graszoden met een speciaal mengsel van grassoorten die met minder zon toe kunnen.
Mos komt ook in je gazon als de zuurgraad laag wordt. Pak dus de oorzaak aan door je gazon in het voorjaar goed te bekalken.

Kale plekken

Kale plekken kun je bijzaaien, gebruik niet teveel graszaad zodat de grasplantjes ruimte hebben om sterke pollen te vormen. Een goede manier om niet teveel te zaaien is de juiste hoeveelheid graszaad te mengen met een paar handen scherp zand of potgrond. Hark van tevoren het bovenste laagje grond voorzichtig los en houdt de grond met een fijne broes licht vochtig na het zaaien. Grotere kale plekken kun je ook opvullen met graszoden voor snel resultaat. Deze snijd je eenvoudig met een mes op maat. Steek een vierkant of rechthoek uit van twee centimeter diep en hark de bovenlaag los, leg de op maat gesneden graszode erin en sproei de eerste tijd regelmatig.