tips & inspiratie

Loropetalum ‘Fire Dance’

Een verrassend struikje; Loropetalum chinense ‘Fire Dance’ is de naam. Het is familie van de toverhazelaar, wat goed te zien is aan de vorm van zijn felroze bloemetjes. Net als zijn grote broer de toverhazelaar komt Loropetalum oorspronkelijk uit Azie.

Er zijn meerdere varieteiten van Loropetalum, maar ‘Fire Dance’ is veruit de aantrekkelijkste. Het donkerrode blad alleen is al decoratief en in combinatie met de felroze bloemen geeft het een opvallend en exotisch effect.

‘Wintergroen’

Loropetalum houdt zijn mooie blad in de winter, maar heeft daardoor wel een beschut plekje in de tuin nodig. In strenge winters zoals de afgelopen jaren is extra bescherming met vliesdoek aan te raden. Voor op het terras is Loropetalum ook een juweeltje. In een pot kan het struikje makkelijk op een lichte, vorstvrije plek overwinterd worden. Gebruik goed doorlatende, lichtzure grond, maar zorg wel dat de grond niet uitdroogt en geef in het voorjaar wat mest voor mooie nieuwe twijgen en bloemen. Zet Loropetalum op een warm, licht plekje, dan trakteert hij de hele zomer lang op nieuwe bloemen.

Het is een langzame groeier die maximaal een meter hoog wordt en net zo breed.