tips & inspiratie

Herfstanemoon – kleurrijk de zomer uit

Herfstanemonen (Anemone hybrida) zijn fantastische vaste planten die uitbundig bloeien in de nazomer, een tijd waarin veel andere planten over hun hoogtepunt heen zijn. Van eind juli tot ver in oktober kun je genieten van uitbundig bloeiende pollen herfstanemomen. Met roze en witte bloemen die majestueus boven het blad uittorenen zijn het dé sfeermakers van de nazomertuin.

De bloemen blijven bepaald niet verborgen doordat de bloemstengels ze boven het blad en omringende planten uit laten torenen. Ook na de bloei heeft de herfstanemoon nog sierwaarde doordat er decoratieve zaadpluisjes worden gevormd. Ze groeien het best op een standplaats in de zon, maar verdragen tevens lichte schaduw.

Deze sterke planten kunnen zichzelf uitzaaien, maar zijn goed in toom te houden door de zaailingen te wieden. Iedere plant vormt een forse pol tot zo’n 50 cm hoog en breed. Voor kleinere tuinen is Anemone sylvestris een goede keuze, deze blijf een stuk kleiner en lager. Het is een witbloeiende soort die wat vroeger begint met bloeien dan de grote hybridesoorten .