tips & inspiratie

Erysimum (muurbloem)

Erysimum,in het Nederlands bekend als muurbloem, is een sterke vaste plant met langwerpig, blauwgroen blad. De plant groeit bossig met vele bloemstengels die boven het blad uitsteken. De gele muurbloem was al populair in grootmoeders tijd, maar tegenwoordig bestaan er ook verschillende andere kleuren. Muurbloemen zijn tweejarig, maar regelmatig blijven ze langer dan twee jaar in leven, zeker als de winters niet te hard zijn.

Nieuwe soorten

Naast de gele muurbloem van weleer zijn er ook nieuwe soorten. ‘Red Jep’ & ‘Bowles Mauve’ zijn de meest voorkomende en erg de moeite waard.
Het bijzondere aan Erysimum ‘Red Jep’ is dat de bloemen driekleurig zijn; rood, oranje en paars komen tegelijkertijd voor aan dezelfde plant, wat een mooie, unieke kleurencombinatie oplevert.
‘Bowles Mauve’ is een zeer populaire muurbloem, met mooie paarsblauwe bloemen. Een onvermoeibare bloeier die van maart tot november kan bloeien.

Zonnig

Muurbloemen worden ongeveer 60cm hoog en houden van zon. Ze staan het liefst op een wat beschut plekje met doorlatende grond en bloeien van het voorjaar tot de herfst. Het is een van de langst bloeiende planten. Meerdere klanten hebben ons inmiddels verteld dat de muurbloemen die ze een jaar eerder hebben geplant de winter doorgebloeid hebben en in het voorjaar kleurrijke bossen van 50cm zijn!

Ook in pot

In een grote pot doet Erysimum het ook prima. Knip regelmatig de uitgebloeide bloemaren weg en geef voldoende water en voedingstabletten in het voorjaar, dan heb je er verder weinig omkijken naar.