tips & inspiratie

Voorjaarsbloeiende heesters snoeien

Na de bloei is het tijd om voorjaarsbloeiende heesters te snoeien. Struiken zoals forsythia en ribes kun je na de bloei verjongen of in vorm snoeien. De nieuwe scheuten die na de snoei verschijnen zullen volgend jaar bloeien. Snoei je deze struiken later in het jaar, dan snoei je takken met bloemknoppen weg wat natuurlijk zonde is. Dus pak na de bloei direct je snoeigereedschap erbij.

Verjongen

Snoei niet op de zonnigste dagen, maar kies een bewolkte dag uit en dek eventueel de struik na het snoeien af met een laken als het toch ineens heel zonnig wordt. Na het wegsnoeien van dode takken begin je met takken die tegen elkaar aan schuren. Snoei hierna de oudste takken uit de struik en maak hem ‘luchtiger’ zodat er meer lucht en licht in het midden van de struik komt. Door ieder jaar ongeveer 25% van de takken weg te snoeien houdt je de struik jong en blijft hij goed groeien en bloeien. Controleer ook meteen de grond en geef water en mest als dat nodig is zodat de struik genoeg energie heeft voor de nieuwe groei.