tips & inspiratie

Bolcatalpa

De Catalpa bignonioides ‘Nana’ (bolcatalpa) is een winterharde boom met een kenmerkende bolvorm en zeer grote bladeren. De bolvorm is geënt op een hoogstam waardoor de stam nooit hoger wordt dan bij aankoop. Uiteindelijk kan de bol 6 meter breed worden, maar door te snoeien houdt je deze compact. Het snoeien doe je in maart/april. Snoei altijd na de vorstperiode, om zo vorstschade te voorkomen.
Je kan jaarlijks snoeien voor een kleinere, compacte bol, of tweejaarlijks als de bol wat groter mag worden. Bij het snoeien knip je de takken terug tot 10-20 cm. boven de entplaats. Je kunt dit vergelijken met het ‘knotten’ van een knotwilg. Behalve de snoei heeft een catalpa geen onderhoud nodig. De catalpa is een snelgroeiende boom, die het goed doet op een plaats in de zon of halfschaduw.

Wij hebben jaarrond mooie bolcatalpa’s in pot. Deze bomen kunnen zelfs in de zomer prima geplant worden als je voldoende water geeft bij warm weer. Je hebt dan direct hoogte en structuur in je tuin.