tips & inspiratie

Houdt je rozen gezond

Doorbloeiende rozen staan volop in bloei. Om te zorgen dat rozenstruiken nieuwe knoppen blijven maken moet je de uitgebloeide bloemen wegknippen. Bekijk hiervoor onze tuinkalender met stap voor stap foto’s.

Luizen

Rozen zijn ook gevoelig voor luizen wanneer er plotseling een omslag in het weer is. Controleer daarom regelmatig de knoppen en de jonge scheuten. Dit zijn de eerste plekken waar luizen toeslaan. Met een stevige waterstraal spuit je al veel luizen weg. Doe je wat afwasmiddel in een plantenspuit dan werkt het nog beter. Als de luizenplaag heel groot is dan zijn er diverse middelen waarmee je kunt ingrijpen, vraag hiervoor om advies. Let wel op dat je tijdens zonnig weer nooit moet spuiten met toevoegingen in het water, de bladeren kunnen dan beschadigen door zonnebrand.

Schimmels

Ook schimmels hebben het op veel rozensoorten voorzien. Meeldauw en sterroetdauw zijn bij rozen het meest voorkomend. De echte meeldauw zie je als een witgrijze sluier op de bovenkant van het blad, wat bij ernstige aantasting afvalt. Sterroetdauw zie je als bruinzwarte vlekken in het blad en zorgt ervoor dat het blad vergeelt en afvalt. De beste manier of verspreiding van de schimmels te voorkomen is het afgevallen blad regelmatig op te ruimen. Gooi dit in de groenbak en niet op de composthoop (in de professionele composteringsinstallatie wordt de temperatuur hoog genoeg om schimmels te doden, in de composthoop vaak niet). Bestrijden kan met verschillende chemische middelen of door te spuiten met een zwavelhoudend middel. Dit laatste kan ook preventief gebruikt worden door tweewekelijks te spuiten.