tips & inspiratie

6 heesters met mooie bessen

Het najaar kan een van de kleurrijkste en interessantste tuinmomenten zijn! Behalve vaste planten die bloeien in de najaarsperiode (zoals herfstasters of de herfstanemoon) kun je ook kleur in je tuin brengen met besdragende heesters. Hiermee haal je niet alleen kleur in je tuin, maar veel bessen lokken ook vogels, egels en ander dierenleven naar je tuin. We hebben een aantal interessante heesters voor je op een rij gezet die je tuin behoorlijk opfleuren.

Vuurdoorn – Pyracantha

De vuurdoorn bloeit in mei-juni, gevolgd door prachtige bessen in het najaar. Er zijn verschillende soorten met gele, oranje en rode bessen. Deze heester groeit heel smal en recht waardoor hij zeer geschikt is om tegen een muur aan te leiden. Wel moet de vuurdoorn geleid worden, want het is geen echte klimplant. Voordeel is dat de muur dan ook niet beschadigd wordt door wortels of zuignapjes.

Hypericum

In de zomer is de hypericum overdekt met grote, goudgele bloemen. In het najaar worden dit prachtige rode bessen, welke later verkleuren naar een diepzwarte tint. Er zijn verschillende soorten hypericum met ieder een eigen bloem- en beskleur. Allemaal zijn het oersterke planten die van ziektes geen last hebben.

Viburnum tinus

Prachtige groenblijvende heester welke in de winter en het voorjaar langdurig bloeit (van januari t/m mei)! Na de bloei worden er donkerblauwe bessen gevormd waar vogels dol op zijn. De Viburnum tinus is ook op stam verkrijgbaar.

Enkianthus campanulatus

De Enkianthus bloeit in de maanden april-mei met grote hangende bloemtrossen in wit of rose. In de herfst krijgt deze heester een schitterende herfstkleur. Het najaarsspektakel is compleet met de groen-gele trossen met besjes die onder het blad hangen.

Viburnum nudum ‘Pink Beauty’

Deze sterke viburnum bloeit van mei tot juni met roomwitte bloemen. Na de bloei verschijnen grote trossen witte bessen die  verkleuren via lichtroze naar blauwzwart. Het blad heeft een mooie herfstkleur met dieprode tinten.

Callicarpa

De callicarpa bloeit vrij onopvallend in mei-juni. De bessen die in het najaar verschijnen zijn daarentegen zeer opvallend. De felpaarse clusters besjes zijn van grote afstand te zien en geven een prachtige kleur aan je tuin. Na de eerste nachtvorst valt het blad af waardoor de paarse besjes nog beter opvallen aan de kale takken. Vogels laten de callicarpa over het algemeen met rust waardoor je lange tijd kunt genieten van deze sfeermaker.