tips & inspiratie

Clematis, maandenlang mooi

Clematis. Een aantal soorten van deze bekende klimplant vormen na de bloei mooie zaadpluizen die nog maandenlang de plant sieren. Bijvoorbeeld de  opvallend gestreepte rose Clematis ‘Dr Ruppel’, de sierlijk witte Clematis ‘Miss Batemann’ en de kleinbloemige soorten uit de tangutica groep met gele en oranje tinten.

Griekse naam

De oude Grieken gaven Clematis al zijn huidige naam. In feite werden vele verschillende klimplanten ‘clematis’ genoemd, wat ‘rankend’ betekent. Hiermee werd het klimvermogen beschreven, wat bij de snelgroeiende Clematis goed van toepassing is.
Tegenwoordig bestaan er vele kweekvormen van de Clematis. Deze worden grofweg opgedeeld in de grootbloemige en kleinbloemige soorten. Een deel heeft in het najaar mooie vruchtpluizen en sommige soorten zijn zelfs wintergroen.

Clematis vrucht

Zonaabidders

Clematissen groeien graag in de zon. De bovenkant van de plant welteverstaan, waar zich dan een ware bloemenzee laat zien. De onderkant van de plant -de wortels en het laagste deel van de stengels- moet juist beschut staan. Plant een Clematis goed diep, dit zorgt ervoor dat de plant vanuit zijn sterke wortelstelsel altijd opnieuw kan uitlopen. Ook als onverhoopt de verwelkingsziekte toeslaat en het bovengrondse deel afsterft zal meestal na enige tijd vanuit de voet weer een gezonde nieuwe plant tevoorschijn komen.

Clematis snoeien

Voor het snoeien worden clematissen ingedeeld in twee groepen:
Soorten die bloeien op twijgen die hetzelfde jaar zijn gevormd. Deze kun je in het voorjaar afknippen op zo’n 25 centimeter.
Soorten die bloeien op twijgen uit het vorige jaar en groenblijvende soorten. Deze kun je eventueel direct na de bloei licht terugsnoeien, maar ze hoeven niet gesnoeid te worden.