tips & inspiratie

De laatste tuinklussen voor de winter

In oktober is het tijd om stamrozen en klimrozen te snoeien. Snoei bij stamrozen de kroon met de helft terug, dat voorkomt de kans dat takken breken in de winter. Ook klimrozen kun je nu terugsnoeien, snoei de oudste takken weg en leid jonge scheuten bij voor het volgende jaar.

Heb je de vlinderstruik nog niet lichtjes gesnoeid, dan kun je deze met 1/3 inkorten. De echte snoei doen we in het voorjaar, anders bestaat de kans dat water in de holle stengels loopt en de struik kapot vriest. Hetzelfde geldt andere planten die wat vorstgevoelig zijn door de holle stengels, zoals Lavatera of kaasjeskruid.

Is je heg nog flink uitgelopen na de jaarlijkse snoeibeurt? Je kunt met de snoeischaar de grootste takken nog wel snoeien zodat je een mooi wintersilhouet krijgt. Voor een snoeibeurt met de heggenschaar ben je nu wel te laat.

Ook is het nu de tijd om notenbomen te snoeien. Je voortkomt dan het zogenaamde bloeden. Andere bomen met een vroege sapstroom kunnen het beste gesnoeid worden zodra de bladeren gevallen zijn. Zet het snoeien van je esdoorn, berk of Carpinus (haagbeuk) alvast op de kalender voor komende weken. Ook druiven kun je het beste voor de winter snoeien omdat ze al vroeg in het voorjaar een sterke sapstroom hebben.

Gazon

Houdt je gazon bladvrij in de herfst. Dit helpt mosvorming te voorkomen doordat het gras voldoende licht en lucht krijgt. Maai je gazon een laatste keer als het gras lang is, het groeit dan in het voorjaar beter door en je geeft mos minder kans. Geef eventueel je gazon ook nog een laatste kalkgift, zeker op zure bodems (veengrond) helpt dit mos tegen te gaan.

Blad

Blad in de borders kun je gerust laten liggen, het zorgt voor extra voedingsstoffen terwijl het verteert en werkt als een beschermlaagje bij vorst. Als je gevallen blad apart laat verteren krijg je bladaarde, een voedzaam, licht materiaal wat je komend voorjaar alweer kunt uitstrooien in de border. Een uitzondering geldt voor blad en kapsels van de notenboom, dit verteert slecht en kan vlekken geven op vloeren, dus ruim dit wel op op plekken waar je veel langs loopt. Ook een hoopje met alleen eikenblad verteert langzamer dan normaal door het looizuur in de bladeren. Wanneer je een mengsel van diverse bladeren laat composteren bereik je in dit geval sneller het gewenste resultaat.