tips & inspiratie

Kleur de wintertuin met kornoelje

De wintertuin is op zijn mooist met een laagje rijp. Veel planten zijn in winterrust, maar als je slim enkele planten in je beplantingsplan opneemt, speciaal voor deze tijd van het jaar creëer je blikvangers die je tuin ook in de winter karakter en kleur geven.

Wintersilhouet

Heel bekend zijn de siergrassen zoals Miscanthus die met hen pluimen fier overeind blijven staan. Samen met groenblijvende struiken zorgen zij voor het silhouet van je tuin. Voor het toevoegen van kleur zijn de bloeiende Helleborus (kerstroos) en Hamamelis (toverhazelaar) heel geschikt.

Kornoelje

Ook Cornus (kornoelje) is een dankbare struik in de winter. Het voordeel van kornoelje is dat de kleur komt van de takken. Vanaf het kaal worden van de struik tot het uitlopen van de nieuwe bladeren brengt de struik kleur in je tuin. Er zijn verschillende soorten met elk hun eigen kleur takken; geel, rood, paars en oranje. Kornoeljes zijn sterke struiken die het goed doen op plaatsen in de halfschaduw en zon. In april/mei bloeien ze met witte bloemschermen. De verzorging is heel gemakkelijk, je knipt ieder jaar 1/3 -1/2 van de takken tot op de grond af in het voorjaar. De jonge takken die daarna terug groeien hebben de felste kleur in de volgende winter.

Zolang het niet te hard vriest kun je kornoeljes het hele jaar door planten, je geniet dan direct van de kleurenpracht in je tuin.