tips & inspiratie

Groener gras dan bij de buren? Kalk strooien in de lente!

Het voorjaar is de tijd om je gazon kalk te geven, zodat het er het hele jaar weer strak en knalgroen bij ligt.
Kalk neutraliseert zuren en zorgt ervoor dat de zuurgaad ofwel pH van de grond op peil wordt gebracht. Gras en veel andere planten groeien het beste bij een neutrale pH (6,5-7,0). Wordt de pH te laag dan krijgen planten moeite om meststoffen op te nemen. Uiteindelijk wordt ook de bodemstructuur slechter doordat het bodemleven minder actief wordt.

Anti-mos

Mos groeit graag in een zure omgeving. Door een kalkgift maak je dus niet alleen je grasmat sterker, je gaat ook de groei van mos tegen. Bovengemiddeld veel mos in je gazon? Strooi dan niet alleen kalk, maar grijp extra in met ijzersulfaat en een goede verticuteerbeurt; daar heb je het hele jaar plezier van.

Dosering

Je bent ongeveer 10-15 kg kalk nodig per 100 m² gazon voor een jaarlijkse kalkbeurt. Als je de laatste jaren niet hebt gekalkt kun je het beste wat meer geven. Goede tuinkalk bevat ook magnesiumoxide wat een extra groene kleur geeft aan gras, buxus, taxus, coniferen en andere groene planten.

Bekalken of niet?

Niet alleen gras houdt van een goede kalkbeurt. Ook rozen, buxus, taxus en hagen zijn bijvoorbeeld echte kalkvreters. Strooi rondom deze planten dus ook wat extra kalk voor een mooiere kleur en sterkere groei. Let wel op dat je rondom zuurminnende planten een stuk overslaat. Rhododendrons, azalea’s en de blauwe hortensia hebben een hekel aan kalk en hetzelfde geldt voor pieris, skimmia en heide.