tips & inspiratie

Alles over aardbeien

De aardbei is in 2015 verkozen tot tuinplant van de maand in juni. Een toepasselijke periode voor de zomerkoninkjes, want je kan er volop van snoepen in de zomer.
Fragaria, zoals de aardbei officieel heet, is een makkelijke tuinplant en doet het ook prima in een (hang)pot. Niet alleen de vruchten, maar ook de witte bloemen zijn heel decoratief.

Zomerkoninkje

Wist je dat de aardbei haar bijnaam ‘zomerkoninkje’ dankt aan een reclamecampagne uit de jaren ’70? Deze campagne was zo’n succes, dat ‘zomerkoninkjes’ is blijven hangen tot op de dag van vandaag.

Planten

Plant aardbeiplanten 30 tot 40 cm uit elkaar op een zonnige plek. Geef regelmatig water, dat hebben ze nodig voor het maken van de vruchten.
Plant je aardbeiplanten in pot? Zorg dan dat overtollig water goed weg kan lopen door drainagegaten. Ook houden ze met regelmaat van extra voeding. Gebruik hiervoor een meststof met niet teveel stikstof (de N in de bekende NPK-meststoffen) anders maakt de plant vooral blad, en weinig vruchten. Organische mest, mestkorrels voor eenjarige zomerbloeiers of speciale fruitmeststoffen zijn het meest geschikt.

Verjongen

De aardbei maakt lange uitlopers waaraan jonge plantjes ontstaan. Het is verstandig elke twee of drie jaar je planten te vervangen door jonge stekjes. De groeikracht loopt namelijk langzaam terug en daardoor de productie van de heerlijk zoete aardbeien.

Heb je de smaak te pakken? Plant dan ook eens rode bessen, bramen en frambozen voor heerlijke fruitsalades, jams en smoothies uit eigen tuin!