tips & inspiratie

Knautia macedonia

De vaste plant Knautia macedonia, met de Nederlandse naam beemdkroon, bloeit prachtig donkerroze tot bordeauxrood. De naam dankt Knautia macedonia aan de Duitse dokter en botanicus Christoph Knaut (1638-1694) en het herkomstgebied in centraal Europa, rondom Macedonië.

In de winter sterven blad en stengels af, om in het voorjaar weer tevoorschijn te komen. Vanuit een stevige pol groen-grijze bladeren stuurt de Knautia ranke stengels met grote samengestelde bloemen de lucht in. De plant wordt 50-75 cm hoog en even breed. De eerste bloemen verschijnen in de vroege zomer en als je uitgebloeide bloemstengels wegknipt blijft de Knautia lange tijd doorbloeien.

Knautia macedonia

Standplaats

Plant de beemdkroon op een zonnige plek waar het niet te vochtig is. Op arme zandgrond doet deze plant het prima, teveel voedingsstoffen zorgen namelijk voor lange, slappe stengels. Een ideale plant dus voor als je slechte grond hebt of het bemesten soms vergeet. Ziektes komen ook nauwelijks voor in deze sterke soort. Het enige nadeel is dat de plant niet heel lang leeft. Maar in de 2-3 jaar dat je ervan kunt genieten is de kans groot dat je al een paar zaailingen mag verwelkomen in je tuin die het stokje overnemen.

Combineren

Knautia is door de open structuur een goede weefplant voor de gemengde border. Combineer bijvoorbeeld eens met siergrassen zoals Deschampsia, herfstanemonen, Nepeta of Verbena bonariensis en zet de losse planten onregelmatig door elkaar voor een natuurlijk effect.