tips & inspiratie

Uitgebloeide knoppen Rhododendron uitbreken

Is je Rhododendron uitgebloeid? Dan is het tijd om de uitgebloeide knoppen weg te halen. Je zorgt er dan voor dat de struik zijn energie niet gebruikt om zaad te vormen, maar om te groeien en nieuwe bloemknoppen voor volgend jaar te maken. Het is een wat plakkerig, maar eenvoudig klusje. En je Rhododendron ziet er direct weer lekker fris uit.

In 4 stappen

  • Zoek de uitgebloeide knop in de Rhododendron.
  • Pak de hele bloemknop tussen duim en wijs-/middelvinger.
  • Buig de knop zover om tot deze vanzelf knapt. Buig even terug de andere kant op, tot ook deze breekt, zodat je een mooi breekvlak krijgt.
  • Pas op dat je de nieuwe takknoppen, die net onder de bloemknop zitten, niet beschadigd.

Dunne takjes?

Bij dunne, slappe takken kun je met je andere hand de tak vasthouden. Dan is de kans op beschadiging het kleinst. De plant maakt zelf een breekvlak aan, precies onder de bloemknop. In 9 van de 10 keer zal de knop precies daar afbreken en hoef je de knop niet eens terug te buigen. Om te oefenen kun je het best even starten aan de kant van de struik die het minst in het zicht staat.

Vooral vroegbloeiende Rhododendrons, zoals de witte ‘Cunningshams White’, zijn in mei uitgebloeid. Bij de latere soorten kun je enkele weken later precies dezelfde behandeling gebruiken.