tips & inspiratie

5 tips voor een groene Hosta oase

Hosta’s zijn sterke vaste planten die met name bekend zijn om het mooie blad. Er zijn vele variëteiten met hun eigen kenmerken. Met blauwgrijs blad, groen blad, witte nerven, witte randen of goudgele randen. De hoogte varieert per soort en in een pot blijven de bladeren vaak iets kleiner dan in de volle grond.

Schaduw

Hosta’s zijn bekend als schaduwplanten, ze groeien dan ook uitstekend in halfschaduw of schaduw. Ook in een pot voelen ze zich goed thuis. Bijkomend voordeel is dat slakken er dan minder makkelijk bijkomen. Het blad sterft in het najaar af, waarna in het voorjaar de zogenoemde ‘neuzen’ weer tevoorschijn komen.

Heb je een schaduwrijk plekje op je terras? Zet er eens een paar potten met hosta’s neer! Door te combineren met bladkleuren ontstaat een groene oase en ze vragen nauwelijks onderhoud. De pol wordt ieder jaar groter en na een aantal jaar kun je hem delen, zodat je van één plant meerdere maakt.

Hosta’s op je terras? Denk aan deze 5 tips:

  • Neem een grote pot zodat de plant een paar jaar kan blijven staan.
  • Combineer verschillende vormen en materialen potten met daarin verschillende Hosta’s.
  • Kies een pot die vorstbestendig is en zorg voor voldoende drainage.
  • Zet de pot iets van de grond om het slakken moeilijk te maken. Gebruik houten latjes, potvoetjes of steentjes.
  • In houten of poreuze potten kun je het beste een plastic container gebruiken als binnenpot. Dit scheelt zomers flink in het watergeven.