tips & inspiratie

Hagen snoeien

In juni is het de tijd om hagen te snoeien! Na de langste dag is de groeispurt van hagen voorbij.
Kies een bewolkte dag. De blaadjes die tevoorschijn komen na de snoeibeurt moeten nog wennen aan het felle licht. Snoeien in de volle zon geeft dus risico op verbranding. Ook kunnen in de zon al snel lelijke bruine randjes verschijnen waarvan het een tijd duurt voor er nieuw groen overheen groeit.

Heggenschaar of snoeischaar

Voor soorten met fijn blad of naalden, zoals coniferen, liguster, taxus en buxus is een heggenschaar geschikt. Dat geldt ook voor het zachte blad van beuk en haagbeuk. Laurierkers (vaak ook gewoon laurier genoemd) kun je beter met een snoeischaar snoeien. Het stevige blad krijgt bruine randen als het doorgeknipt wordt.

Lijn in je werk

Bij hagen die regelmatig worden geknipt gaat het snoeiwerk steeds makkelijker. Er komt na enkele jaren een ‘lijn’ in de haag. Je kunt dan zien tot waar de heg voorgaande keren is teruggesnoeid, waardoor je snel en gemakkelijk ziet hoe ver je moet snoeien.

Hogere hagen worden vaak wat taps gesnoeid, zodat ze aan de onderkant iets breder zijn dan aan de bovenkant. Hierdoor krijgt ook het onderste deel van de haag voldoende zon. Tegelijkertijd compenseer je het feit dat de haag aan de bovenzijde sneller groeit.

Stapje terug

Neem regelmatig een stap terug om je snoeiwerk van een afstandje te bekijken. Je ziet kleine afwijkingen dan eerder en kunt nog corrigeren voor een strak eindresultaat. Span eventueel een touwtje als je het lastig vindt om goed recht te knippen. Vergeet niet vóór het knippen een oud kleed naast de heg te leggen om het snoeiafval op te vangen, dit bespaart je veel werk bij het opruimen.

Water, voeding en mulch

Geef hagen na het snoeien flink water, ook kun je nu een lichte bemesting geven. Dit is een geschikt moment om een laag mulch aan te brengen op de droge grond onder de haag zodat deze beter vocht vasthoudt. Compost, houtsnippers of gemaaid gras zijn een paar geschikte voorbeelden om mee te mulchen. Na een paar weken zie je de haag weer uitlopen met fris groen, dat altijd langzamer groeit dan het sterke voorjaarsschot.