tips & inspiratie

Clethra alnifolia & Clethra ‘Pink Spire’

Clethra alnifolia ‘Pink Spire’ zijn sierheesters die volop hommels en vlinders naar je tuin lokken. Mede dankzij de zoete geur die de bloemen verspreiden. Uiteindelijk wordt de struik 1,5 tot 2 meter hoog. De groeiwijze is opgaand, waardoor Clethra relatief smal blijft. In het Nederlands wordt deze plant ook wel ‘schijnels’ genoemd.

Wit of roze

Clethra is er met twee bloemkleuren, wit en roze. De Clethra alnifolia bloeit wit en Clethra alnifolia ‘Pink Spire’ is een goede soort met roze tot zalmroze bloemen die langzaam verkleuren naar wittig bleekroze. Afgezien van de bloemkleur is er geen verschil tussen deze twee variëteiten.
De bloeiperiode valt tussen juli en september. Doordat de 6-10 cm lange bloemaren boven het blad groeien vallen ze duidelijk op.

Schaduw

Lichte schaduw is geen probleem voor deze sterke heester. Sterker nog, Clethra groeit het liefst in de halfschaduw. Een plekje waar de grond niet te droog is en het licht gefilterd wordt door hoge bomen is ideaal. Pas op met kalk; dit is één van de planten die liever in een neutrale tot zurige grond groeit. Het is een sterke soort die nauwelijks ziekten of plagen kent.

Herfstkleur

Als klap op de vuurpijl trakteert Clethra je in de herfst ook nog eens op een mooie bladverkleuring. De groene bladeren worden goudgeel voor de struik ze langzaam loslaat. Snoeien doe je in de winter, als de struik kaal is. Knip enkele van de oudste takken weg en er groeien weer sterke, jonge twijgen voor terug, waardoor je de bloei stimuleert.