tips & inspiratie

Rozen snoeien in 3 stappen

Het snoeien van rozen lijkt vaak lastig, maar is eigenlijk heel eenvoudig. Met ons stappenplan kan het niet meer mislukken, succes!

Verschillende groepen

Allereerst moet je weten wat voor roos je hebt. Voor de zomersnoei is er een verschil te maken tussen drie groepen:

  • struikrozen, stamrozen en klimrozen
  • bottelrozen
  • ramblers en bodembedekkende rozen

Wel of niet snoeien?

De eerste groep, struik-, stam- en klimrozen, moet je regelmatig bijsnoeien in de zomer om de bloei te stimuleren. Laat je de uitgebloeide bloemen zitten dan zal de roos zijn energie steken in het maken van zaad, niet in nieuwe knoppen. Bottelrozen snoeien we nu niet, we willen immers genieten van mooie bottels in de herfst. Bij doorbloeiende klimrozen, de zogenoemde ramblers, is bijsnoeien niet noodzakelijk. Hetzelfde geldt voor de bodembedekkende rozen. Snoei je bij deze laatsten wel één of twee keer per seizoen de uitgebloeide bloemtrossen weg dan krijg je een rijkere bloei.

In 3 stappen rijker bloeiende rozen:

  • Bij zomersnoei knip je de bloemsteel af tot net boven een naar buiten gericht vijfblad
  • Knip altijd de bloemknop weg met alle driebladen die daaronder zitten
  • Vanuit de bladoksel zal een nieuwe knop of tak groeien

Drieblad en vijfblad, wat is het verschil?

Een roos heeft samengestelde bladeren, die meestal bestaan uit vijf kleine deelblaadjes. Net onder de bloemknop zie je altijd één of meerdere bladeren die uit twee deelblaadjes minder bestaan. Dat is het zogenaamde drieblad.
Sommige soorten rozen hebben een wat fijner blad met normaal zeven deelblaadjes. Bij deze soorten bestaat het ‘drieblad’ ook uit twee deelblaadjes minder dan normaal; vijf dus.