tips & inspiratie

De herfsttooi van Viburnum

De Viburnum is een prachtige struik. Niet alleen door de prachtige bloemenschermen, die sommige varianten produceren, maar ook door hun mooie herfstkleuren en bessen. Velen zullen de Viburnum tinus wel kennen; deze variëteit bloeit in de winter, en heeft kenmerkende bloemen die van roze tot wit verkleuren. Wanneer de tinus een fijne standplaats heeft, zul je na de bloei zwarte bessen zien ontstaan.

Andere Viburnumsoorten met prachtige herfstkleuren

Ben je op zoek naar mooie herfstkleuren in je tuin? Dan is de Viburnum zeker een geschikte kandidaat! De herfstkleur van de Viburnum plicatum tomentosum geeft bijvoorbeeld een prachtige schakering tussen frisgroen binnenin de struik, met daaromheen rijk gekleurde roodbruine tinten. Dit samenspel begint vaak in augustus, waardoor je er nog lang van kunt genieten.

Een andere optie is de Gelderse roos (Viburnum opulus). Deze struik krijgt na zijn bloei met witte bloemen felgekleurde rode bessen. Hiermee is het een echte blikvanger. De bladeren verkleuren in het najaar wijnrood.

In september bloeit de Viburnum plicatum ‘Mariesii’ als een van de laatbloeiende soorten met helderwitte bloemschermen. Tussen deze bloemschermen vind je nog de helderrode bessen van de eerdere bloei. Een fantastische combinatie!

Viburnum nudum ‘Pink Beauty’, de plant op de foto’s

Je leest het goed, de plant op de foto hierboven is helemaal echt; de Viburnum nudum ‘Pink Beauty’! Op de foto zie je het blad van deze heester, met felle paarse, roze, groen en gele tinten. Deze bonte combinatie maakt dat de struik een excentriek exemplaar is.

Viburnum nudum 'Pink Beauty' bessen
Niet alleen heeft de Viburnum nudum ‘Pink Beauty’ prachtig blad, ook de bessen die aan deze heester komen mogen er zijn. De witgroene bessen die in het najaar worden gevormd verkleuren via roze naar paarszwart (zie foto hiernaast).

Ook zo’n prachtige Viburnum in jouw tuin? Kom eens langs en laat je verbazen door het kleurenfeest!