tips & inspiratie

Zomerfruit snoeien, framboos, braam & bessen

Als de zomer tot zijn eind komt, wordt het tijd je zomerfruit te snoeien. Snoeien doe je zodat nieuwe takken de ruimte krijgen om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Dit is belangrijk, omdat deze nieuwe takken later weer lekkere verse vruchten gaan dragen. Het snoeien heeft grote invloed op de hoeveelheid en grootte van de uiteindelijke vruchten.

Stappenplan frambozen snoeien

Bij frambozen kun je eenvoudig de oude takken wegknippen; dit zijn de takken die het afgelopen jaar vrucht hebben gedragen. In sommige gevallen zul je al nieuwe uitlopers zien; deze zullen volgend jaar bloeien en vruchten krijgen.

(Zie de afbeelding bij dit bericht)

  • Foto 1: Voor de snoei. Je ziet hier duidelijk het verschil tussen de oude takken (bruin, verhout) die dit jaar vrucht hebben gedragen, en de frisgroene, jonge takken.
  • Foto 2: Je kunt de oude takken tot de grond afknippen. Wees voorzichtig wanneer er al jonge uitlopers zijn (zoals op de foto), knip deze niet weg. Deze grondscheuten gaan volgend jaar vrucht dragen.
  • Foto 3: Het eindresultaat! De jonge uitlopers hebben nu alle ruimte om zich te ontwikkelen.

Tip: Als de uitlopers al flink gegroeid zijn, kun je ze alvast leiden aan een draad of stellage. Hierdoor verklein je de kans op takken die breken door de wind of bezwijken onder hun eigen gewicht.

De braam

Als je een bramenstruik in je tuin hebt, weet je dat deze in de nazomer vol vruchten zit. Wacht daarom met het snoeien tot na de oogst. Je kunt dan, net als bij de framboos, de takken die vrucht hebben gedragen tot de grond afknippen. Ook bij de braam zullen nieuwe grondscheuten volgend jaar vrucht geven.

Bessenstruiken

Bessenstruiken snoeien we na de bladval, of in het vroege voorjaar (vlak voor de sapstroom weer op gang komt).
Bij de zwarte bes snoeien we na de oogst en wanneer het blad van de struik is gevallen. Hou bij het snoeien 4 tot 5 hoofdtakken aan, en snoei af en toe oudere takken (drie/vier jaar oud) weg, zodat ze vervangen kunnen worden door nieuwe grondscheuten. Deze wijze van snoeien noemen we ‘verjongingssnoei’, en het is nodig omdat bij deze struik de oudere takken minder bessen gaan dragen. Door ze weg te knippen maak je ruimte voor nieuwe grondscheuten.

De meest geplante bessen zijn de rode en witte aalbessen (Ribes rubrum). Meestal worden 4-5 hoofdtakken in de struik aangehouden voor genoeg zonlicht in de struik en een optimale oogst. Aan de hoofdtakken verschijnen zijtakken die op hun beurt de trossen bessen gaan dragen. De struik wordt ieder jaar teruggesnoeid tot op stevige zijtakken, om zo te zorgen voor voldoende licht en lucht in de struik.

Wat denk je, kun je met bovenstaande tips aan de slag? We horen graag van je ervaringen op onze Facebook of Twitter pagina!