tips & inspiratie

Maak van je tuin een egeltuin

In het najaar zoeken egels een lekker plekje om te overwinteren. Jij, als tuinliefhebber, kunt de egels helpen door je tuin egelvriendelijk te maken. Met een paar simpele aanpassingen kom je al een heel eind en geef je de egels een plek om zich te verschuilen.

Slapen in een egelnest

Egels maken voor hun winterslaap een nest; vaak van een stapel droge bladeren en takken. Meestal zoeken ze een rustig plekje, bijvoorbeeld in de buurt van een stapel houtblokken, onder een heg, of bij je composthoop. Ze zoeken hierbij droge plekken waar ze een dak boven hun hoofd kunnen creëren. Het is daarom belangrijk voldoende blad en plantenresten in je tuin te laten liggen, zodat de egels hier hun nest van kunnen bouwen.
Wil je de egels in jouw tuin echt verwennen? Zorg dan voor een egelhuis. Deze zijn eenvoudig zelf te maken, op internet vind je hiervoor diverse bouwtekeningen.

Wil je jouw tuin toch een beetje opruimen in de maanden oktober/november/december? Wees dan voorzichtig als je een stapel blad of takken tegenkomt. Controleer of er een egelnestje onder is gebouwd. En als je een egel in winterslaap tegenkomt, laat deze dan lekker slapen!
Wat je wel moet opruimen, is afval als prikkeldraad of plastic potjes. Egels zijn nieuwsgierige wezentjes, en met hun stekels komen ze snel vast te zitten.

Egels eten slakken, soms wel 40 per nacht!

De egels slapen niet de hele winter. Als je jouw tuin niet (helemaal) winterklaar maakt, zullen er ongetwijfeld meer insecten en andere beestjes in je tuin verblijven. De egels zullen je hiervoor dankbaar zijn, want ze lusten wel een lekker hapje. Ze zijn daarbij vooral dol op slakken, en eten er soms wel 40 per nacht! Als je van slakken af wilt komen, gebruik dan vooral geen gif. Wanneer de egels in je tuin vergiftigde slakken eten, zullen deze natuurlijke slakkenverdelgers hier helaas aan komen te overlijden.

Checklist egeltuin

  • Laat wat bladeren en takken liggen
  • Ruim afval op
  • Maak een zwemtrapje
  • Gebruik geen slakkengif

Een zwemtrap bij je vijver

Egels zijn goede zwemmers. Ze hebben echter moeite met steile randen bij vijvers en waterbakken. Zorg er dus voor dat er altijd een plekje is waar de egels makkelijk uit de vijver kunnen klimmen; bijvoorbeeld via een plakje.

Ruim baan met een ingang voor de egel

Wanneer je alle tips hebt opgevolgd, is het tot slot belangrijk dat de egels je tuin ook daadwerkelijk in kunnen. Heb je een open tuin, dan ben je klaar! Maar heb je schuttingen (of een dichtbegroeide heg) dan moet je nog één stap doen. Maak in dit geval een aantal openingen onderin de schutting van ongeveer 15×15 cm. Doe je dit achter een pol met planten of in een hoekje van je tuin, dan zie je daar niets van.

We hopen dat je de prachtbeestjes snel in je tuin mag verwelkomen na het opvolgen van bovenstaande tips. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd naar jullie bevindingen! Deel jouw ervaringen via onze Facebook- of Twitterpagina.

(Foto: Sjoerd Geelink, www.natuurflits.nl)