tips & inspiratie

Verplanten van struiken en bomen

Het najaar is de beste tijd om te verplanten, zeker voor struiken en bomen. Dan komt namelijk de sapstroom langzaam tot stilstand en stopt de plant met groeien. De grond is nog wel wat warmer, waardoor de wortels na het verplanten verder groeien. De plant kan zich zo op zijn nieuwe plek alweer voorbereiden op het volgende groeiseizoen.
De meeste struiken en bomen kun je in oktober al gaan verplanten. Alleen met soorten waarvan het blad lang groen blijft -zoals beuken of sierperen- kun je beter nog een paar weken wachten.

Kluit maken

Om een boom of struik te verplanten, moet je deze natuurlijk eerst uit de grond krijgen. Dat doe je met een mooie, stevige kluit. Zo heb je de grootste kans dat de plant weer goed verder groeit. Grotere struiken en bomen die al langer op dezelfde plek staan kun je beter eerst voorbereiden op de verhuizing door ze rond te steken. Hiermee zorg je dat er binnen de kluit voldoende kleinere haarwortels gevormd worden om de plant na het verplanten van water en voeding te voorzien. Dat kost tijd, dus ben je van plan volgend (voor)jaar iets te veranderen in je tuin? Begin dan nu met de voorbereidingen!

Stappenplan kluit steken

Een mooie, stevige kluit uitsteken. Met deze tips, en een beetje oefening, zal het jou ook lukken!
Gebruik een scherpe spade (steekschop). Denk eraan dat een plant onder de grond net zoveel wortels heeft als takken boven de grond. Zorg dus dat de grootte van de kluit en de omvang van de plant in balans zijn.

  • Zet je spade op de juiste afstand van de stam; die wordt het middelpunt voor je kluit. Houdt de schop rechtop voor de mooiste kluit.
  • Belangrijk: duw de schop alleen recht de grond in en daarna niet naar voren of achteren (niet ‘wiebelen’). Steek op deze manier in een cirkel rondom de plant, tot je weer bij je beginpunt bent. Door te wiebelen breek je de kluit waardoor deze makkelijk uit elkaar valt en dat willen we juist niet.
  • Nadat je rond hebt gestoken, kun je de plant met kluit en al voorzichtig omhoog wippen door je spade eronder te steken. Je kunt hem dan uit de grond tillen. Zorg dat het nieuwe plantgat al klaar ligt en geef direct even goed water. Door potgrond door de aarde in het plantgat te mengen geef je direct wat meststoffen mee en houdt de grond beter vocht vast.

Groot…

Wil je een grotere heester of boom verplaatsen? Dan is het verstandig deze eerst ‘rond te steken’. Dat is een soort van verplanten, zonder de heester/boom daarbij helemaal los te maken en uit de grond te tillen. Je volgt alleen stap 1 en 2 uit bovenstaand stappenplan. Geef daarna bij droog weer extra water, je hebt immers veel wortels afgestoken waardoor de plant vatbaarder is voor droogte. Na het rondsteken laten we de plant een half jaar tot een jaar rustig groeien voordat we daadwerkelijk gaan verplanten.

…groter…

Hele grote planten wortelen vaak dieper, dan spit je aan de buitenkant van de kluit voorzichtig een geul van 1 spade diep en herhaal je het rondsteken nogmaals zodat je twee keer zo diep bent gekomen. Steek bij de tweede ronde de spade onder een hoek van 45 graden in de grond, dan raak je ook de wortels die vanuit de kluit recht naar beneden groeien.

…grootst!

Kom je bij het voorbereiden van een boom of struik hele dikke wortels tegen? Dan is het slim om niet in één sessie helemaal rond te gaan, maar slechts de helft rond te steken. De andere helft doe je een half jaar later en weer een half jaar later kun je verplanten. Het kost wat tijd, maar de plant heeft veel minder last van een shock na het verplanten en een betere kans op hergroei. Het is dus zeker de moeite waard!