tips & inspiratie

Gezond gazon met kalk en meststoffen

Onze gazons worden intensief gebruikt, we lopen, fietsen en spelen erop en zetten graag onze tuinstoel op het gras. Zo’n 25 keer per jaar maaien we het grasveld en daarmee voer je telkens de voedingsstoffen af die het gras gebruikt om te groeien. Wil je een mooi en sterk gazon houden, dan moet je de bodem in een goede conditie houden. Dit begint met het strooien van kalk in de late winter. Doe dit in februari, dan kan de kalk zijn werk op tijd doen.
Een maand na de kalk geef je de eerste bemesting, door dit niet samen te strooien voorkom je dat er ammoniak wordt gevormd (sommige combinaties van kalk en kunstmeststoffen worden daardoor ineffectief).

Waarom kalk strooien?

  • Kalk zorgt ervoor dat het gras beter voedingsstoffen kan opnemen
  • Het gaat de groei van mos tegen
  • Gras krijgt een mooie donkergroene kleur

Dosering

Per 100 m² gazon gebruik je ongeveer 10-15 kg kalk voor een jaarlijkse kalkbeurt. Heb je voorgaande jaren geen kalk gestrooid, dan kun je het beste wat meer geven ter aanvulling. Goede korrelkalk bevat ook magnesiumoxide, dat de kleur van gras en andere planten intensiever maakt. Let hierop bij de aanschaf.