tips & inspiratie

Onze top 5 voor kleur in de wintertuin

Ook in de winter kan je tuin heel interessant zijn met kleur en geur. Vaak koop je vooral planten die bloeien op dat moment tijdens bezoekjes aan het tuincentrum in voorjaar en zomer . De kans is dan groot dat je tuin vooral in voorjaar en zomer volop in bloei staat. Plan ook eens bewust wat ruimte in voor planten die in het najaar en de (late) winter aantrekkelijk zijn. Dan wordt je tuin jaarrond een aandachtstrekker!

Wij hebben een aantal favorieten om je tuin in deze tijd van het jaar op te fleuren, lees maar mee:

  • Toverhazelaar (Hamamelis). Heel bekend in het geel, ‘Arnold Promise’ is een van de beste rassen in die kleur. Maar er zijn ook prachtige toverhazelaars in andere kleuren. ‘Amethyst’ bloeit roodpaars en ‘Diane’ heeft felrode bloemen. Ze bloeien allemaal in het vroege voorjaar. Pas later verschijnen de bladeren die in de herfst een prachtige verkleuring laten zien.
  • Leucothoe. Een groenblijvend struikje dat heel compact groeit en mooie roodpaarse verkleuringen laat zien vanaf de herfst tot het late voorjaar. Er zijn veel verschillende rassen. ‘Zeblid’ is een oude bekende die het goed doet en vrij laag blijft. ‘Curly Red’ heeft gekroesde blaadjes naast de mooie verkleuring. ‘Walteri’ en ‘Royal Ruby’ worden wat hoger, rond de meter, en van de eerste bestaat een bonte variant: ‘Walteri Rainbow’.
  • Skimmia. Zeer geliefd door de lange bloeiperiode. Vanaf september zijn de overvloedige bloemtrossen te zien en vanaf maart volgt de bloei. ‘Rubella’ is een goede, bekende soort met rozerode bloemtrossen en lichtroze bloemen. ‘Fragrant Cloud’ heeft witte bloemtrossen en cremewitte bloemen. Beide soorten combineren ook mooi met elkaar. Skimmia’s houden van een wat zure grond, dus plant ze in tuinturf en geef zeker geen kalk.
  • Hemelse bamboe (Nandina domestica). Een ongebruikelijke struik die wintergroen is en zowel in het voorjaar als de herfst/winter mooi roodpaars verkleurt. Er zijn verschillende rassen die compacter groeien of nog fijner blad hebben, maar ook de soort zelf is zeer de moeite waard. Alle rassen bloeien met witte bloemtrossen in het voorjaar, waarna helderrode bessen de hele winter lang de plant sieren. Vaak zijn de bessen zelfs nog aanwezig als de nieuwe bloemen verschijnen, een mooie combinatie.
  • Zoete buxus (Sarcococca). De naam dankt zoete buxus aan de sterk geurende witte bloemetjes. Ze vallen niet heel erg op, maar geven een sterke geur af. En juist in deze periode, want Sarcococca bloeit in de winter en het voorjaar. Na de bloei verschijnen opvallende paarszwarte bessen die vaak tot de volgende winter aan de plant blijven. Zoete buxus groeit compact en langzaam tot een bossige struik van 1,5 meter. Deze heester is wintergroen en staat graag op een beschut plekje. Kies een plek waar je veel langsloopt, dan geniet je extra van de heerlijke geur.

Vergeet ook het ‘groene geraamte’ van je tuin niet. Door te zorgen voor een basis die 365 dagen per jaar groen is heb je een mooie achtergrond en voorkom je dat de tuin in de winter kaal en kil is. Denk bijvoorbeeld aan de kleine groenblijvende hebe en klimop voor in een pot. Groenblijvende heggen van Taxus, Thuja of liguster. Of plant eens solitaire exemplaren van Tsuga, Taxus en exclusieve coniferen in de tuin.