tips & inspiratie

Blauwe bessen snoeien

Een blauwe bes heeft heel weinig onderhoud nodig. Met een eenvoudige snoeibeurt houdt je jouw struiken in een goede conditie voor een lekkere oogst. Het eerste jaar hoef je vaak nauwelijks te snoeien. In het tweede en derde jaar vorm je de struik en daarna is plukken het enige werk.

Bij volwassen struiken kun je verjongingssnoei toepassen zodra de oogst minder wordt. Je snoeit dan één van de gesteltakken terug tot op de grond. Hiervoor in de plek laat je een jonge scheut terug groeien. Het volgende jaar knip je een andere oude tak weg en in 4-5 jaar ga je zo rond.

In 3 stappen zo goed als nieuw:

  • Dood hout wegnemen; knip alle dode takken en twijgjes weg. Na de winter is dit goed te zien, alle gezonde takken zijn rood-groen en hooguit wat bruin aan de basis, nooit zwart.
  • Kruisende takken verwijderen; bij takken die langs elkaar schuren knip je minstens een van beide weg. Kies zoveel mogelijk voor takken die naar naar buiten gericht zijn om te laten staan.
  • Breng licht en lucht in het hart van de struik. Zorg dat er ongeveer 5 stevige takken per struik staan die naar buiten groeien. Hierdoor krijg de struik ook licht in het centrum en kunnen er aan alle kanten van deze takken bloemen en vruchten groeien.

Geen kalk

Let op als je kalk strooit op je gazon en in borders: de blauwe bes hoort bij de planten die van zure grond houden. Blijf met kalk dus uit de buurt van je blauwe bessenstruiken. Een laag tuinturf als mulch rond de struik helpt de zuurgraad vast te houden en zorgt dat het bij de wortels vochtig blijft. Ideaal, want een blauwe bes houdt niet van droogte.