tips & inspiratie

Bomen voor bijen

Ieder jaar wordt door een vakjury de boom van het jaar gekozen. Voor 2016 kreeg deze verkiezing het thema ‘Bomen voor bijen’. Er waren 30 boomsoorten en rassen voorgedragen door boomkwekers, groenbeheerders en bomenliefhebbers. Hieruit heeft de jury een top drie van bijvriendelijke bomen genomineerd die wij de moeite waard vinden om aan jullie voor te stellen:

  • Tilia cordata, de winterlinde. Dit is een soort die oorspronkelijk in Nederland voorkomt en kan uitgroeien tot een forse boom (12-20 meter). Het is een sterke boom die in juni/juli bloeit met niet al te opvallende bloemetjes. De heerlijk zoete geur is des te opvallender. Vele nuttige insecten weten de winterlinde massaal te vinden in deze maanden. Niet voor niets kennen we specifieke lindebloesemhoning. Een nadeel van de winterlinde is dat deze wat last kan hebben van bladluizen die honingdauw afscheiden, maar zolang de boom niet boven geparkeerde auto’s of het terras groeit geeft dat geen problemen.
  • Tetradium daniellii var. hupehensis, wordt in het Nederlands heel toepasselijk bijenboom genoemd. De kleinste van dit lijstje met 10-15 meter. Tetradium is vrij onbekend maar een opvallende verschijning. In juli verschijnen grote schermen bedekt met witte bloemetjes die tot in augustus doorbloeien. Hierdoor is de boom populair onder imkers. Na de bloei trakteert de bijenboom nog op mooie roodpaarse vruchten. Deze boom is wat lastiger te kweken en groeit langzamer, maar is desondanks zeer de moeite waard en beter geschikt voor een kleinere standplaats.
  • Sophora japonica, de honingboom. Wordt uiteindelijk 15-20 meter groot en houdt van warmte. Daardoor is Sophora zeer geschikt voor in een bebouwde omgeving. De bloei met grote trossen roomwitte bloemen valt in augustus. Een periode dat voor bijen het voedsel wat lastiger te vinden is. In de herfst verschijnen peulvruchten van zo’n 8 cm. De bloei van Sophora kan een aantal jaar op zich laten wachten. Volgroeide bomen bloeien pas volop, maar dan is de gehele boom ook compleet overdekt met bloemtrossen.