tips & inspiratie

Bodembedekkers tegen onkruid

Wat onkruid is bepaal je zelf, want onkruid zijn alle planten die op een plek groeien waar wij ze niet willen. Wat misschien ergens anders heel mooi staat, is minder plezierig in jouw tuin of op dat ene plekje waar je die andere mooie plant hebt staan.
Helaas zijn de planten die zich het makkelijkst uitzaaien en verspreiden ook de soorten die hard groeien en daar al vroeg in het voorjaar mee beginnen. De beste manier om onkruid tegen te gaan is dus zorgen dat je het vroeg in het (voor-)jaar onder controle houdt.

Moordende concurrentie

Gelukkig zijn er genoeg manieren om te zorgen dat onkruid niet kan groeien of het een stuk lastiger heeft. Onkruid wieden, schoffelen of onkruidbestrijdingsmiddelen kennen we allemaal. Maar heb je ook weleens gedacht hoe je kunt voorkomen dat het onkruid in je tuin komt?

Door de grond te bedekken krijgen onkruidzaadjes geen licht en zullen er veel minder gaan groeien. Wanneer je bodembedekkers plant die een dicht tapijt vormen, krijgen jonge onkruidplantjes ook nog eens te maken met de moordende concurrentie van de dichtgegroeide planten. De meeste onkruiden overleven dat niet, wat jou een hoop wieden bespaart.

De oplossingen

  • Schors dekt de grond af waardoor niet alleen minder onkruid gaat groeien, maar ook de grond minder uitdroogt. Het werkt dus dubbelop. Onder en tussen planten in de border kun je prima goedkope grove dennenschors strooien. Voor paadjes is de decoratieve Franse boomschors mooier. Effectief zijn ze allebei.
  • Groenblijvende bodembedekkers vormen een dicht tapijt waarin onkruid weinig kans krijgt. Deze laagblijvende planten zijn heel geschikt om onder grotere struiken te planten als onderbegroeiing. Pachysandra (witbloeiend), Cotoneaster (witbloeiend, rood besje), Maagdenpalm (Vinca. blauw-, paars- of witbloeiend) en Waldsteinia (geelbloeiend) zijn onze toppers. Jaarrond verkrijgbaar voor een scherpe prijs.
  • Vaste planten zijn -afhankelijk van de soort- ook heel goed in staat om de bodem volledig te bedekken en onkruid te verstikken. Een aantal goede voorbeelden die je tuin al snel onderhoudsvriendelijker maken zijn tuingeraniums in vele bloemkleuren; zenegroen met blauwpaarse of witte bloemen; thijm in groene, gele of bonte soorten en kruipanjertjes met hun rijke bloei. Het meest effectief is het planten van grotere groepen, waardoor zo weinig mogelijk aarde onbedekt blijft omdat de planten mooi in elkaar kunnen groeien.