tips & inspiratie

Goed snoeigereedschap – wat wij gebruiken

Snoeigereedschap is onmisbaar in de tuin, maar er zit veel verschil tussen de types en merken. Niet alleen in prijs, maar ook in kwaliteit. Wil je alleen wat takken fijnknippen voor de groenbak of een struik weghalen? Dan zul je dit ook met de goedkope snoeischaar uit de supermarkt wel redden.
Voor het echte snoeiwerk is het van belang dat je met goed gereedschap werkt. Dat geeft een nette snoeiwond die sneller kan herstellen. Ook krijgen ziektes minder kans en zul je geen takken krijgen die splijten of scheuren met lelijke wonden en een vreemd gevormde boom of struik tot gevolg.

Wat wij gebruiken

Maar wat is dan goed snoeigereedschap? Dat hangt natuurlijk af van de klus die je gaat doen. Wij gebruiken verschillende soorten snoeigereedschap. Van klein naar groot:

  • Fruitschaar van ARS. Deze messcherpe schaartjes met spitse messen zijn heel geschikt voor het fijne werk. Het oogsten van fruit, knippen van (uitgebloeide) bloemen en het afknippen van vaste planten bijvoorbeeld.
  • Snoeischaar van Felco (zie foto). Een klassieker voor hoveniers en kwekers. Deze superstevige scharen gaan een leven lang mee als je ze netjes behandeld. De onderdelen zijn los verkrijgbaar en het model ligt goed in de hand. Maakt mooie rechte en strakke snijvlakken op takken tot 2 cm doorsnede.
  • Takkenschaar van ARS. Voor dikkere takken is een grotere bek handig. Door de handvatten kun je ook heel gemakkelijk meer kracht zetten dan met een snoeischaar. Ideaal voor het snoeien van struiken, fruitbomen en leibomen met takken van 2 tot 5 cm doorsnede.
  • Takkenzaag of beugelzaag. Heb je weinig bewegingsruimte dan is een takkenzaagje het handigst. Zorg voor een scherp zaagblad en zaag altijd eerst de tak van de onderkant in, dan pas doorzagen vanaf de bovenkant. Zaag een dikke tak eerst weg tot 20-30 cm van de eigenlijke plek waar je wilt zagen. Dan is het gewicht eraf en kun je het afmaken met een scherpe zaagsnede zonder risico dat de bast afscheurt.
  • Heggenschaar van Freund. Voor het met de hand snoeien van kleine haagjes en snoeivormen. Stevige schaar met lange rechte bladen. Dit maakt het makkelijker om de ‘lijn’ te volgen. Met een spanbout kun je de bladen afstellen zodat ze strak langs elkaar snijden.

Geen aambeeld

Maak voor goed snoeiwerk geen gebruik van snoei- of takkenscharen met een zogenaamd ‘aambeeld’. De aambeeldsnoeischaar heeft een recht mes dat de tak op een aambeeld drukt en op deze wijze doorsnijdt. Hierbij wordt de tak niet geknipt, maar geplet. Kies dus liever een schaarmodel, waarbij de messen langs elkaar snijden.

Onderhoud

Je scharen en zagen blijven in topconditie als je de volgende punten in acht neemt:
– Zorg dat ze niet in contact komen met grond. Steek nooit je (heggen)schaar met de punt in de aarde.
– Knip geen (ijzer)draad, bamboe of te dikke takken. Het mes van je schaar beschadigd onherstelbaar.
– Maak schoon na gebruik. Gebruik een lap of schuursponsje om sap, hars en blaadjes te verwijderen.
– Smeer regelmatig. Zorg dat de bladen en het draaipunt goed geolied blijven met kruipolie of WD40 .