tips & inspiratie

Sorbaria sorbifolia ‘Sem’

Sorbaria sorbifolia ‘Sem’, soms ook lijsterbesspirea of valse spirea genoemd. Sorbaria is een geslacht uit de rozenfamilie met struiken die via worteluitlopers een vertakte, forse bos vormen. ‘Sem’ is speciaal geselecteerd op zijn compacte groei en mooie bladkleuren. In de zomer bloeit deze sierheester met pluimen vol kleine, witte bloemetjes die wel wat weg hebben van Spiraea.

Groengeel met herfstkleur

Deze struik wordt na een aantal jaar 1,5 m hoog en breed met vele stammetjes die rechtop groeien. In de winter heeft Sorbaria daardoor ook sierwaarde, ondanks dat het een bladverliezende struik is. In het voorjaar zijn de uitlopers rozerood, de bladstelen houden die roodachtige kleur vast en het blad zelf wordt geelgroen. Het blad van ‘Sem’ kleurt het felst op een lichte plek. In het najaar krijgt deze soort een mooie bronskleurige herfstverkleuring.

Sterk en makkelijk

Sorbaria sorbifolia ‘Sem’ is een makkelijke plant die weinig onderhoud vraagt. Uitlopers die te ver de border in groeien steek je in najaar of winter eenvoudig af met een spade. ‘Sem’ voelt zich thuis in de zon en halfschaduw. Vrijwel iedere grondsoort is geschikt voor deze struik, zolang de grond niet erg nat of erg droog is en neutraal of kalkrijk zal hij het goed doen. Er zijn geen ziektes of plagen bekend voor deze plant.