tips & inspiratie

Bolvormen snoeien

Een mooi geknipte bol staat super in een pot of in romantische en moderne tuinen. Maar hoe snoei je nu die bol zonder dat het een ei wordt? Voor veel tuinliefhebbers is het snoeien van een bolvorm een ware uitdaging, maar als je de slag eenmaal te pakken hebt hoeft het niet moeilijk te zijn.

Wij vertellen je graag hoe je het stapsgewijs kunt aanpakken. Er zijn natuurlijk meerdere manieren, maar deze werkt voor ons goed en makkelijk. Heb jij andere tips? Deel ze met ons en mede-tuiniers op onze Facebook pagina.

Rondjes draaien

  1. Snoei de bovenkant van de bol plat. Houdt je heggenschaar horizontaal en knip tot de juiste hoogte. Vaak is dit goed te zien aan de vertakkingen en de kleur van blad en twijgen.
    Omdat een struik altijd graag naar boven groeit moet je bovenop vaak flink wat wegknippen. Schrik hier niet van, zolang er nog blad zit is het geen probleem om flink terug te knippen.
  2. Draai je heggenschaar ondersteboven en snoei vanaf het midden de ronding in de bol. Loop hierbij zelf rondom de bol zodat je steeds in dezelfde houding en vanaf dezelfde afstand snoeit.
  3. Pak je heggenschaar weer normaal vast en snoei de zijkanten verder. Steeds van boven naar beneden zodat je de ronding volgt. Ook nu weer rondom de bol lopen en telkens een stukje snoeien.

Topiary

De term topiary komt uit het Engels en wordt gebruikt voor de ‘kunst’ van het vormsnoeien van struiken. Van het knippen van bollen en kegels tot spiralen, olifanten of Formule 1-wagens. Als je de slag te pakken hebt kun je alle vormen maken die je kunt bedenken.

Het toverwoord bij topiary is geduld. Neem regelmatig even afstand van je werk. Bekijk van een afstandje de struik om te zien of je de juiste vorm volgt. Hoe meer je kijkt, hoe strakker het resultaat.. voor de bol hierboven hebben wij wel 20 keer een stapje terug gedaan. Succes!