tips & inspiratie

Zomerfruit struiken; bessen, bramen & frambozen

Zoet zomerfruit uit eigen tuin is heerlijk. Want is er nu lekkerder dan snoepen van je eigen struiken terwijl je in de tuin loopt? Door in het voorjaar fruitstruiken te planten kun je hetzelfde jaar nog genieten van je eerste oogst.

Er is voor bijna iedere plek wel een geschikte fruitstruik te vinden. Op een zonnige plek doen aalbessen het goed en tegen een muur of rozenboog kun je een braam leiden. Blauwe bessen kunnen ook in de halfschaduw of in een pot op het terras. En als je van iets nieuws houdt steek je met een honingbes of gojibes in je tuin iedereen de loef af.

Fruitstruiken zijn makkelijk in onderhoud en trekken ook veel dierenleven aan zoals bijen, hommels en vogels.

Wist je dat?

Kwekers van zachtfruit zetten bijen en hommels in voor bestuiving. Daardoor krijg je niet alleen meer vruchten, maar door zowel bijen als hommels te gebruiken worden samengestelde vruchten zoals bramen ook egaler van vorm en groter. Het is dus ook in je tuin aan te raden om bestuivende insecten te lokken. Dat doe je bijvoorbeeld met planten waar vlinders en andere insecten op af komen (meer daarover vindt je onder ‘groen doen’), of met een insectenhotel.

Vogels zien witte bessen slecht. Heb je veel vogels in de tuin plant dan eens een witte bes. Dan ben jij degene die van de bessen snoept en zijn ze je niet voor.