tips & inspiratie

Salvia, onvermoeibare bloeier

Salvia, er bestaan 900 soorten van en het is één van onze favorieten. In mei begint Salvia te bloeien en dat is een mooie gelegenheid om stil te staan bij de veelzijdigheid van deze plant. Er bestaan eenjarige, tweejarige en vaste soorten en ook heesters in deze plantenfamilie. De meeste hebben aromatisch blad, dat lekker ruikt als je het aanraakt. Maar waar ze vooral om bekend staan is de buitengewoon lange en uitbundige bloei.

Bekend in de keuken is echte salie, oftewel Salvia officinalis. Een kruid dat uit het mediterraanse gebied stamt en behalve in de keuken ook in de geneeskunde gebruikt werd en wordt. Salvia komt van het Latijnse salvare (redden) of salvere (genezen) en officinalis betekent ‘uit de apotherkerswerkplaats’. Een teken dat salie lang geleden al op de lijst van geneeskrachtige planten voorkwam.

Regenboog van kleuren

De vele verschillende soorten en rassen Salvia’s zorgen dat er een ware regenboog aan kleuren te kiezen is. Blauwpaars is een veel voorkomende kleur, maar er zijn ook Salvia’s in wit, roze en knalrood. Van mei tot september bloeien er Salvia’s en deze sterke planten laten zich ook goed combineren in een gemengde border met bijvoorbeeld Nepeta ‘Walkers Low’ en Verbena bonariensis.
Salvia ‘Tricolor’ is een variant van de echte salie met driekleurig blad, rood-wit-groen. Lekker in de keuken én mooi in de tuin.

Snoeien

Vaste Salvia’s die afsterven knip je in het najaar of vroege voorjaar terug tot net boven de grond. Vanuit het wortelgestel lopen ze in het voorjaar weer uit met jong, fris groen. Je kunt de uitgebloeide bloemen nu en dan wegknippen, dat bevordert het doorbloeien. Als de plant is uitgebloeid kun je hem ook helemaal terugsnoeien, waarna vaak een 2e bloei volgt in de nazomer.

De losser groeiende soorten, zoals de nieuwe Salvia ‘Hot Lips’ zijn veelal semiwintergroen en sterven dus niet af. Begin april kun je deze terugsnoeien tot 20-30 cm, waarbij je moet zorgen dat er altijd nog uitlopers en blad zitten onder de plek waar je knipt. De plant zal dan flink gaan groeien en begin juli kun je deze uitlopers met de helft terugnemen om de plant compacter te houden. Na enkele weken heb je dan weer een grote bos vol bloemen.

Toppers

Bij de vaste planten is Salvia nemorosa een echte topper. Dit is een polvormende soort met veel verschillende rassen. Ze worden doorgaans 25-50 cm hoog en bloeien wit, roze of blauwpaars afhankelijk van het ras. Dit is de soort op de foto en eentje die je bijna altijd bij ons zult vinden omdat het een heel betrouwbare en makkelijke plant is.

Als je meer ruimte hebt kun je ook voor de minder voorkomende soorten kiezen. Deze hebben vaak een lossere groeiwijze en komen van oorsprong uit Zuid-Amerika. Goede keuzes zijn Salvia x jamensis ‘Nachtvlinder’ die roodpaars bloeit en Salvia ‘Jezebel’ met brandweerrode bloemaren. Dit zijn enkele van de meest winterharde, terwijl veel andere soorten het bij ons beter doen als eenjarige plant.

Vlinders en bijen zijn dol op Salvia’s. Dus je haalt dubbel kleur in je tuin; mooie bloemen en kleurrijke vlinders. Plant in mei Salvia’s als je ze nog niet hebt, het gaat ongetwijfeld een van je favorieten worden!