tips & inspiratie

Potentilla tridentata ‘Nuuk’

Potentilla tridentata ‘Nuuk’ is een bodembedekkend halfheestertje dat onbekend, maar zeer de moeite waard is. In het Nederlands is ganzerik de meest gebruikte naam. Potentilla is een grote plantenfamilie die vooral bekend is van de struikvormige Potentilla fruticosa die in vele verschillende kleuren veel gebruikt werd in het openbaar groen. Potentilla tridentata is een halfheesterje dat tot 20 cm hoog wordt. Door kleine uitlopers maakt deze ganzerik grote rozetten die samen een dicht tapijt vormen en is daardoor zeer geschikt als bodembedekker.

Wintergroen met witte sterren

Het kleine driedelige blad van ‘Nuuk’ heeft wat weg van aardbeiblad, maar is kleiner en heeft een glanzend groene kleur. Ook in de winter blijft het blad aan de plant en verkleurt dan bronsachtig tot wijnrood. De bloei begint in mei en kan tot augustus doorgaan. De stervormige bloemetjes zijn helderwit en steken mooi af tegen het donkergroene blad.

Inwoner van Groenland

Deze selectie is gevonden in Groenland en vernoemd naar de hoofdstad Nuuk. Vanwege deze herkomst is de soort volledig winterhard. Het is een compact groeiende plant, dus je hebt geen last van woekeren. Wel kan het iets langer duren voor het geheel is dichtgegroeid. Een plekje in de zon of halfschaduw is ideaal, verder stelt ‘Nuuk’ weinig eisen en kan zelfs tegen droogte als de plant eenmaal goed is aangeslagen.