tips & inspiratie

Zet de kamerplantjes buiten

Wij verkopen dan wel geen kamerplanten, maar we weten wel hoe je jouw binnenhuisjungle in een goede conditie houdt. In de zomer kun je alle binnenplanten een boost geven met een paar simpele tips. Met het zomerse weer hebben kamerplanten ook geen moeite, dus neem ze lekker mee naar buiten voor deze klusjes, dan heb je geen rommel in huis.

Frisse douche

Kamerplanten staan het hele jaar binnen en ongemerkt dwarrelt er een laagje stof neer op de bladeren. Vooral grote, groene planten houden van een frisse douche om het stof af te spoelen. Nu het buiten warmer is kan dat prima door de plant in een flinke regenbui buiten te zetten. Alleen maar zon? Je kunt je planten ook afspoelen onder de (koude) douche. Je zult zien dat je plant er frisser uitziet en hij kan ook weer makkelijker ademen, goed voor de lucht zuiverende werking!

Een stukje wandelen

Nu is het ook de goede tijd om kamerplanten te verplanten. Als een plant langere tijd in dezelfde pot staat gaan de wortels knellen en raakt de grond uitgeput. In verse grond kunnen de wortels weer aan de wandel en krijgt je plant een groei-impuls. Pak een pot die een maatje groter is en maak de wortels voorzichtig wat los voor je de kluit overplant. Kun je een grotere pot niet kwijt? Maak dan de kluit rondom los met je vingers zodat er ruimte ontstaat voor verse grond tussen de wortels. Bij het oppotten gebruik je universele potgrond, dezelfde als in de tuin is prima. Behalve voor orchideeën en cactussen, die verplant je alleen als het echt nodig is en dan gebruik je luchtige orchideeëngrond of zanderige cactusgrond.

Bemesting

Ook kamerplanten houden van voeding op zijn tijd. In de zomer groeien ze het hardst en als ze niet net gekocht of verpot zijn zit er weinig voeding meer in de potgrond. Je kunt de planten in huis makkelijk bemesten met voedingstabletten of vloeibare plantenvoeding. Voedingstabletten stop je in het voorjaar of de vroege zomer eenmalig in de potgrond, vloeibare plantenvoeding kun je tweewekelijks door het water mengen als je water gaat geven. Ook hier geldt dat universele voeding een prima keuze is en de meest voordelige.