tips & inspiratie

Druiven krenten – hoe doe je dat?

Door je druiven te krenten zorg je ervoor dat de overgebleven druiven goed kunnen uitgroeien. De druiven krijgen zo meer licht en lucht wat helpt tegen schimmels en zorgt voor een lekker zoete smaak. Door te krenten schijn je de druiventrossen ook iets langer te kunnen bewaren; mooi meegenomen!

Formaat doperwt

Wanneer je moet krenten hangt af van de grootte van je druiventrossen, en dus van het weer. Een goed ezelsbruggetjes is om te krenten wanneer de bessen (de kleinere druiven van de tros) ongeveer zo groot zijn als doperwten. Dit zal meestal in juli het geval zijn. Wacht niet tot de besjes te groot groeien, want dan is de kans op beschadiging van de overblijvende bessen groter en steekt de plant onnodig energie in besjes die je later toch weghaalt.

Het krenten

Krenten gaat eenvoudig door gebruik te maken van een schaartje met een scherpe punt. Hiermee kun je makkelijk ‘in’ de druiventros knippen zonder de rest van de tros te beschadigen. Knip de kleinste besjes uit de trossen. Ook bessen die naar de binnenkant van de tros groeien knippen we weg. Laat alleen de mooie grote bessen aan de buitenzijde zitten; deze krijgen nu alle ruimte om uit te groeien tot sappige, heerlijke druiven.

Uit de schaduw

Zorg er meteen voor dat de tros genoeg licht krijgt door bladeren die zonlicht blokkeren weg te knippen. Je kunt hierbij behoorlijk wat blad wegknippen; de plant kan daar prima tegen. De bladeren kun je eventueel gebruiken om gevulde wijnbladeren of andere gerechten mee te maken. Je hoeft dus niet te wachten tot de druiven rijp zijn voor je kunt smullen van je druif!