tips & inspiratie

Een varenverzameling

Groen is helemaal in, kamerplanten zijn weer groot en bossig en toveren je huis om tot een groene jungle. Bloemen maken het plaatje af, maar bloeiende kamerplanten zijn minder populair dan jaren geleden. In de tuin zien we ook steeds meer groen, maar op het terras zetten we tot nu toe vooral bloeiende planten neer. Toch kun je juist ook op je terras met groene planten een fantastische relaxte sfeer creëren! Varens zijn daar heel geschikt voor en staan ook graag in de beschaduwde hoekjes waar zomerbloeiers het minder naar hun zin hebben.

Makkelijk in onderhoud

Natuurlijk hebben varens ook wel wat onderhoud nodig, maar dat houdt eigenlijk wel op bij goed water geven en ieder voorjaar bemesten. Ze kunnen een aantal jaar in dezelfde pot blijven staan. Als je bij het planten zorgt voor goede drainage -zodat er ’s winters geen water in de bot blijft staan- dan kunnen varens het hele jaar buiten blijven staan. Sommige soorten sterven bovengronds af in de winter en laten dan in het voorjaar de bekende ‘vraagtekens’ zien bij het uitlopen, andere soorten zijn wintergroen en geven ook dan wat kleur aan je terras.

Combineren

Door enkele varensoorten te combineren maak je een mooie hoek die rustig aandoet, maar wel de aandacht trekt door de kleur- en vormverschillen. Goede kandidaten zijn bijvoorbeeld de herfstvaren (Dryopteris erythrosora, mooi gekleurde uitlopers en herfstkleur), Japanse regenboogvaren (Athyrium niponicum ‘Pictum’, aparte metaalachtige bladkleur) en tongvaren (Asplenium scolopendrium, wintergroen glanzend blad). Ook de mannetjes- of wijfjesvarens die in veel tuinen te vinden zijn doen het prima in een grote pot. Varens zijn daarnaast prima te combineren met ander bladplanten of bloeiende vaste planten. Denk bijvoorbeeld eens aan hosta’s of verbena, salvia en nepeta. Mix en match er lekker op los met verschillende potten, manden en bakken!