tips & inspiratie

Hibiscus syriacus

Hibiscus syriacus is een goed winterharde struik die in de zomer en nazomer rijkelijk bloeit. Er zijn veel verschillende rassen met verschillende bloemkleuren en -vormen. Zo zijn er enkelbloemige en gevuldbloemige Hibiscus soorten in wit, roze, rood of blauw en alles ertussenin. Sommige rassen zijn eenkleurig, anderen hebben een donker hart dat rood, rozerood of roodpaars van kleur is.
Let eens op de struik als er een regenbui komt: de bloemen sluiten dan om na de bui weer te openen, heel ingenieus!

Iedere dag nieuwe bloemen

Hibiscus is de nationale bloem van Zuid-Korea, waar de struik ‘mugunghwa’ wordt genoemd. Deze naam is afgeleid van mugung, wat oneindig of onuitputtelijke overvloed betekent. Dit maken de planten zeker waar, want ze zijn overladen met bloemen. Individuele bloemen bloeien meestal een dag, maximaal drie dagen, maar de vele knoppen zorgen ervoor dat de Hibiscus lange tijd de aandacht trekt. De bloemen zijn ook eetbaar. Met een paar Hibiscusbloemen op tafel maak je zeker indruk op je gasten!

Opgaande groei

Hibiscus is weinig kieskeurig. Ze houden alleen van goed doorlatende grond met genoeg humus en voeding. Op een plek in de halfschaduw groeien en bloeien de struiken het best, in de volle zon blijven ze wat kleiner en is het blad soms wat geelachtig. Alle Hibiscus struiken groeien van zichzelf heel opgaand. Het is dus een ideale struik voor een plek waar je geen hele brede struik kwijt kunt. Afhankelijk van de soort kunnen ze tot 3,5 meter hoog en 1,5 meter breed worden. Snoeien hoeft niet, maar het kan wel, Hibiscus wordt soms zelfs als heg gebruikt. Jonge struiken kun je ook meer laten vertakken door ze in te korten. Snoei indien nodig in maart, dan heeft de struik genoeg tijd om nieuwe bloemen te vormen voor de zomer.