tips & inspiratie

Haal oude boomband en bindmaterialen weg

Boompalen zetten we bij een net geplante boom om deze te steunen. Maar wist je dat een boom juist ook weer zwak kan worden als de paal er te lang bij blijft staan? De boom maakt dan namelijk zelf geen extra hout aan om de wind op te vangen.

Het ingroeien van de boomband is nog vaker een probleem, waardoor de boom beschadigd. Vergeet dus niet de boomband weg te halen als deze zijn werk gedaan heeft. Meestal is dit na twee tot drie jaar het geval. De wortels zijn dan goed verspreid en vastgegroeid.

Door de boom dan wat meer bloot te stellen aan de wind zal deze vanzelf zogenaamd trekhout (bij loofbomen) of drukhout (bij naaldbomen) gaan vormen dat stevigheid geeft tegen de wind.

De boompaal kun je los wrikken of afzagen, na een aantal jaar breekt deze soms ook vanzelf af net boven de grond als je wat kracht zet. Het ondergrondse deel verteert, hier heeft de boom geen last van.

Bindmaterialen

Bindbuis, touw en zeker nylon- of ijzerdraad kunnen gaan knellen als takken dikker worden. Loop één keer per jaar je tuin na en verwijder alle bindmaterialen die strak zitten.

Bindbuis is een flexibel bindmateriaal en rekt mee door zijn elastische eigenschappen, daardoor is het een slimme keus. Maar twee of drie jaar wordt ook de rekkracht van bindbuis minder. Zeker als de tak flink groeit is het verstandig bindbuis na twee jaar preventief te vervangen om daarmee ingroeien te voorkomen.

Oude leirekken

Lei- en dakbomen hebben vaak een rek van tonkinstokken (bamboe). Na een aantal jaar geeft het rek het meestal op omdat tiewraps los komen te zitten en stokken eruit vallen, of omdat de stokken zelf breken.

Meestal heeft het rek zijn werk dan al gedaan en is de boom in de gewenste vorm gegroeid. Je kunt dan het rek en alle bindmaterialen verwijderen. Het rek hoef je alleen te vervangen of repareren als de boom nog niet de juiste vorm heeft en je nog takken moet leiden.