tips & inspiratie

Jammie! Bramenjam van eigen pluk.

In augustus is het weer bramentijd! Glanzende, blauwzwarte bramen zijn heerlijk om direct van te snoepen en als je veel kunt plukken kan je er ook heerlijke jam van maken. Je eigen bramenstruik in de tuin en de wilde bramen zijn in augustus/september rijp. Afhankelijk van het weer en bramenras zit daar ieder jaar wat verschil tussen en ook de plek waar de struik staat heeft daar invloed op.
Bramen zijn goed rijp en het zoetst als ze makkelijk loslaten van het steeltje. Groene en rode bramen zijn niet rijp en zuur, laat die dus nog even hangen.

Schoonmaken

Een handige tip om beestjes en blaadjes uit je zelf geplukte bramen te halen: zet de bramen in een grote bak of emmer onder water en voeg een theelepel zout toe. Insecten zullen door het zout loslaten en komen bovendrijven, net als veel vuiltjes. Giet na een uurtje of twee voorzichtig je bramen af en spoel ze nog een keertje na.
Je oogst is nu klaar om te verwerken. Je kunt ze natuurlijk direct opeten. Maar als je genoeg bramen hebt kun je ze ook heel goed invriezen of er heerlijke jam van maken.

Simpel jam koken

Bramenjam maken is heel eenvoudig. Voor een lekkere jam heb je nodig:
500 gram bramen
500 gram geleisuiker
1 eetlepel citroensap
Schone jampotten (voor ongeveer 600ml)

Als je hele zoete bramen hebt kun je geleisuiker speciaal gebruiken, daarvan heb je maar 250 gram nodig. Hiermee voeg je minder suiker toe aan de jam.
We gebruiken geleisuiker in plaats van gewone suiker omdat hier pectine inzit, dat zorgt ervoor dat de jam bindt en het geen sap wordt.

Breng de bramen, geleisuiker en het citroensap in een pan aan de kook. Wil je geen pitjes in de jam? Dan pers je het door een zeef en brengt het opnieuw aan de kook. Laat de jam een minuut of twee doorkoken.
Spoel ondertussen de potjes af met heet water zodat ze alvast opgewarmd zijn. Vul de potjes met de warme jam en laat ze op de kop afkoelen zodat het deksel vacuüm trekt.
Eet smakelijk!