tips & inspiratie

Mooie plantencombinaties in potten

Het inplanten van potten lijkt soms lastig, welke planten leveren een mooie combinatie op die ook langere tijd aantrekkelijk blijft? Met een paar simpele ezelsbruggetjes kan het eigenlijk niet verkeerd gaan. Zo creëer je in een handomdraai een mooie combinatie: Opvallen, opvullen & overhangen.
Combineer een plant die de aandacht trekt, een plant die volume heeft en een plant die over de rand kruipt/hangt.

Opvallen

Voor een opvallende plant kiezen we vaak een opgaande groeiwijze. Dit geeft hoogte aan de pot en werkt als een blikvanger. Dit kan een bloeiende plant zijn, zoals een dahlia, de lobelia op de foto, een tabaksplant of heliotroop in een pot met zomerbloeiers, of een skimmia in het najaar. Je kunt ook een groenblijver kiezen, zoals een zuiltaxus in groen of goud, een buxusstruikje of een bontbladige euonymus.

Opvullen

Als opvuller willen we een bossige plant die zorgt voor een gevulde pot. Dit kan een bloeiende plant zijn, bijvoorbeeld een geranium, een vlijtige lies of diascia in de zomer. Een kerstroos in de winter of een salvia of nepeta voor een pot met vaste planten. Ook planten met een opvallende bladkleur of vorm zijn heel geschikt als opvuller. Siergras zoals in onze voorbeeldpot, een heuchera, het struikje loropetalum of de eenjarige helichrysum met zilverkleurig blad.

Overhangen

Een kruipende of hangende plant geeft een extra dimensie aan de pot. Ook hier zijn er vele mogelijkheden. Bijvoorbeeld kleinbladige hedera, een kruipende jeneverbes zoals op de foto, of een sedum als groenblijvers. Bloeiende vaste planten zoals kruipphlox, steenanjer, tijm en campanula zijn ook heel geschikt. Bij de zomerbloeiers is er heel veel keus in deze groep met o.a. verbena’s, petunia’s, hanggeraniums of een scaevola.

Nog enkele ezelsbruggetjes

  • Kies voor een oneven aantal planten, zowel in totaal, als per soort. Het geeft een natuurlijker beeld.
  • Neem liever meer opvul en overhang planten dan meer opvallers. Als je in totaal 5 planten gebruikt is 1-3-1 of 1-1-3 meestal de mooiste combinatie.
  • Kies een combinatie van bloeiende planten en bladplanten. Met eenjarige zomerbloeiers kun je allemaal bloeiende planten combineren vanwege de lange bloeitijd. In andere combinaties zorgt de afwisseling ervoor dat ook na de bloei de pot interessant blijft. Je kunt dan ook door het vervangen van maar één plant de pot makkelijk en goedkoop opfleuren.

Een stap verder

In plaats van combineren in één pot kun je ook een stap verder gaan door meerdere potten te combineren. Gebruik bijvoorbeeld een set van drie dezelfde potten in verschillende maten en plant iedere pot in met één type plant. Door ze bij elkaar te plaatsen heb je weer de gouden combinatie, maar heel afwisselend gebruikt.
Heb je verschillende potten? Dan kun je die combineren door de planten op elkaar af te stemmen. Hetzelfde type planten met verschillende bladkleuren of vormen geeft een rustig beeld, waarmee je een mooie combinatie maakt van de verschillende potten.