tips & inspiratie

Geef Rhododendrons water voor een rijkere bloei

In de zomer maken Rhododendrons, Azalea’s en Camellia’s nieuwe knoppen die volgend jaar bloeien. Dit begint direct na de bloei en in de maanden erna worden de knoppen steeds groter. Zeker in augustus, september en oktober groeien de knoppen hard. Als het de plant in deze tijd aan niets ontbreekt zullen er ook geen knoppen afgestoten worden of niet uitgroeien. Hoe zorg je dus dat je volgend jaar ook weer geniet van een rijke bloei?

Water geven

Zorg dat Rhododendrons, Azalea’s en Camellia’s genoeg vocht hebben en geef ze in de nazomer regelmatig water als het droog is. Zeker in een langere droge periode is dit van belang. Zorg je nu dat ze het niet te droog hebben, dan krijg je volgend jaar een uitbundigere bloei!

Niet schoffelen

Rhododendrons wortelen heel oppervlakkig. De meeste wortels zitten in de bovenste laag van de aarde en door te schoffelen of harken onder een Rhododendron struik kun je de wortels dus makkelijk beschadigen. Blijf met schoffels en harken dus uit de buurt van deze struiken en wied onkruid met de hand.

Mulchen

Een goede manier om te zorgen dat de grond onder een struik minder snel uitdroogt én er minder onkruid groeit is door te mulchen. Mulchen is het aanbrengen van een laagje organisch materiaal onder de struik. Doordat dit langzaam verteert komen er ook voedingsstoffen vrij uit de mulch. Het kan bijvoorbeeld een laagje boomschors of houtsnippers zijn, blad(aarde) of gemaaid gras. Voor Rhododendrons, Azalea’s en Camellia’s zijn dennennaalden en tuinturf erg geschikt. Deze zorgen ervoor dat de grond langzamer uitdroogt, onkruid moeilijker kan groeien en dat de zuurgraad van de grond wordt verlaagd. Breng een laagje van 2 tot 5 cm dik aan en vul dit eens per (twee) jaar aan.