tips & inspiratie

Het verschil tussen beukenhaag en haagbeuk

Beukenhaag is een haag van beuken (Fagus sylvatica). De beuk kennen we als grote boom uit het bos, maar door de plant van jongs af aan te snoeien blijft deze klein en dus geschikt voor een haag.
Een beukenboom houdt als jonge plant zijn bruine blad vast in de winter. Door het snoeien verjongd de heg steeds opnieuw en blijft een beukenhaag ’s winters zijn blad vasthouden, ook al staat deze er al jaren.

Haagbeukenhaag

Haagbeuk is een ander soort boom (Carpinus betulus) die geschikt is voor het snoeien als heg. Je hebt dan eigenlijk een haagbeukenhaag (leuk woord voor scrabble!). De haagbeuk groeit harder dan de beuk en is ook minder kieskeurig voor zijn groeiplaats. Vooral op plekken met zeer arme of droge grond is haagbeuk vaak de meer geschikte keuze.

Tweeling

De twee soorten lijken als haag veel op elkaar. Zeker van een afstandje lijkt het een tweeling. Als je een heg wilt aanpassen of verlengen moet je natuurlijk wel weten welke soort je hebt staan. Ook voor het kiezen van de juiste soort voor een nieuwe haag is dit een handig overzicht.

Wij zetten de verschillen voor je op een rijtje:

  • Beuk heeft een gladde bladrand (rechts op de foto), haagbeuk een gekartelde (links op de foto).
  • Beuk houdt ’s winters het bruine blad vast, haagbeuk laat het vallen.
  • Beuk heeft donkerder groen blad, haagbeuk is wat feller van kleur.
  • Beuk groeit langzamer dan haagbeuk. Beuk snoei je 1 of 2 keer per jaar, haagbeuk zeker 2 keer.
  • Beuk houdt van zanderige, maar goede grond. Haagbeuk groeit ook op armere, drogere plaatsen, bijvoorbeeld in of naast bestrating.
  • Haagbeuk is iets goedkoper, zeker in de grotere maten.