tips & inspiratie

Over bogen en berceaus

Een in vorm gesnoeide boog kan je tuin net iets extra’s geven: Een doorkijkje zoals de rozenboog bij boerderijen veel gebruikt werd; een romantisch accent met een beukenboog over een paadje in de haag; of heel praktisch om fruit te kweken op een heel beperkte ruimte.
Door de extra hoogte in combinatie met het feit dat je (deels) zicht hebt op wat erachter staat zijn bogen ook heel geschikt om spanning toe te voegen aan je tuinontwerp. Zet je onder of achter een boog een mooi object dat de aandacht trekt dan creëer je een sterke zichtlijn. Bogen zijn daarom ook favoriet bij veel tuinontwerpers.

Berceaus

Een berceau is een ‘loofgang’. Simpel gezegd is dit een aaneenschakeling van bogen waardoor een groene tunnel ontstaat. Dit idee stamt uit de tijd dat rijke dames er graag zo blank mogelijk uit wilden zien. Op die manier konden ze laten zien dat ze niet gebruind werden door het harde werk op het land. Door een berceau te planten op de landgoederen konden de dames wel in de tuin flaneren, maar werden ze beschermd tegen de zon.

De grootste berceau van Europa ligt in België en is maar liefst 573 meter lang. De 4700 haagbeuken in de laan zijn geplant in 1885 en twee derde van de huidige planten is nog altijd meer dan 100 jaar oud. In Hendrik-Ido-Ambacht staat een berceau met 6 verschillende soorten perenbomen die met 550 meter de langste van Nederland is. Deze lengtes zijn wat teveel van het goede voor een normale tuin, maar een berceau van een meter of twee a drie kan ook een spectaculair effect geven. Helemaal speciaal maak je het door een berceau niet rechtuit, maar in een bocht te planten. Laat het uitkomen op een terras of prieeltje en je hebt gegarandeerd een geheim en rustig toevluchtsoord.

Planten voor bogen en berceaus

Veel van de bekende haagplanten zijn geschikt voor het vormen van bogen en berceaus. Beuk en haagbeuk werden en worden veelgebruikt. Coniferen en andere groenblijvers zijn wel geschikt voor bogen, maar een berceau van deze planten wordt erg donker en zal van binnen vrijwel altijd kaal worden.
Fruitbomen zoals appel en peer zijn ook heel geschikt om als ‘snoer’ te snoeien en daarmee een boog of berceau te vormen. Het voordeel hiervan is dat ze vrij transparant zijn en je dus ook in een berceau nog redelijk wat licht krijgt. Ook fruitstruiken, vooral bramen en taybessen, kunnen goed geleid worden over een boog/berceau.

Klimplanten groeien van nature graag langs een steun en als deze de vorm van een boog heeft is dat prima. Wel zal de groei bovenin altijd wat beter zijn. Blauwe regen doet het goed in een berceau, diverse clematissen, kamperfoelie en (bontbladige) klimop kunnen ook heel goed een boog begroeien. Ga je voor een echt oogverblindende boog of berceau die niemand anders heeft? Denk dan ook eens aan sierappeltjes, gouden regen of zelfs de prachtige herfstverkleuring van de amberboom!