tips & inspiratie

Zelf voedzame bladaarde maken

Maak de bodem in je tuin gezond met zelfgemaakte bladaarde. Gemakkelijk, goedkoop en goed voor de beplanting en het dierenleven in je tuin. Veel blad verdwijnt iedere herfst in de GFT-bak of de bladkorf van de gemeente. Eigenlijk zonde, want van gevallen blad kun je heel simpel bladaarde maken. Bladaarde is een compost van (bijna) alleen bladeren. Het is heel voedzaam en verbetert de structuur van je grond. Op zandgrond zorgt bladaarde dat het gehalte organische stof toeneemt, waardoor de grond voedzamer wordt en vocht beter wordt vastgehouden.

Zelf maken

De makkelijkste manier om je grond te verrijken met bladaarde is door het blad te laten liggen in borders. Het verteert vanzelf en vermindert ook de groei van onkruid. Gebruik je een bladblazer met opvangzak dan kun je het blad daarmee eerst versnipperen. Het verteert daardoor wat sneller en waait nauwelijks meer op.
Je kunt ook bladaarde maken door een composthoop, compostvat of plastic zak te vullen met blad. Ook hierbij geldt dat je het prima vooraf kunt versnipperen met een bladblazer. Maak het bladmengsel licht vochtig als het dat nog niet is en sluit de zak/het vat. Na een jaar op een onopvallende plek heb je mooie bladaarde die je perfect kunt gebruiken als bodemverbeteraar.
Maai je nog een laatste keer je gazon? Grasmaaisel kun je prima door de bladeren mengen, dit is vrij stikstofrijk en versnelt de vertering. Ook het toevoegen van een beetje bloedmeel of gedroogde koemest heeft dit effect.

Pas op voor zure eik!

Eikenblad bevat veel looizuur. Dit stofje zorgt ervoor dat eikenblad veel langzamer verteert dan blad van andere bomen. Heb je veel eikenblad dan duurt het een stuk langer voor je mooie bladaarde hebt. Let hier dus mee op.