tips & inspiratie

Maak je eigen kerststuk; 3 tips

December is dé tijd van het jaar om zelf aan de slag te gaan met een mooi kerststuk. Niets leukers dan met de kerstdagen genieten van een handgemaakt stuk op tafel. Het kost misschien iets meer tijd als je er nog niet heel bedreven in bent, maar echt iedereen kan het. Met onderstaande tips wordt het nog makkelijker om een professioneel kerststuk op tafel te zetten, succes!

3 tips voor het maken van je eigen kerststuk

  1. Laat groene oase rustig volzuigen. Leg een blok op een emmer water, een paar uur voor je aan de slag gaat. Door oase onder water te drukken wordt lucht opgesloten in het schuim, het groen kan dan geen water opnemen en deze luchtbellen zijn er niet meer uit te krijgen. Je kunt oase rustig een dag of langer van tevoren in het water leggen zonder problemen.
  2. Begin met het opsteken van groen. Hiermee maak je een basis die ervoor zorgt dat je geen oase meer ziet als het kerststuk af is. Begin vanaf de zijkant, zo laag mogelijk en werk langzaam omhoog. Je kunt met eenvoudig groen beginnen, de aparte en grovere soorten steek je er later tussen als opvallende details.
  3. Zorg voor een stevige basis voor kaarsen, kerstballen en andere versiering. Lagere kaarsen blijven beter staan. Door er een dikke ijzerdraad in te steken blijven ze rechter op staan dan wanneer je de kaars in de oase drukt. Kerstballen, dennenappels en ook bijvoorbeeld klimopblad kun je op een ijzerdraad zetten, daarmee maak je een stevige ‘steel’ die je in de oase kunt steken.

In december vindt je bij ons altijd bosjes gemengd kerstgroen in verschillende groottes, Nobilis takken, plaatmos en alle andere benodigdheden om zelf een prachtig kerststuk mee te maken.