tips & inspiratie

Kleur in de winter met potten

Potten die je in het voorjaar hebt ingeplant met zomerbloeiers laten in november toch ook zien dat de zomer ten einde loopt. In de herfst vergeten we vaak dat er nog volop keuze is in kleurrijke planten. Enkele potten met winterbloeiers hebben in de koude maanden juist een grote uitstraling op je terras en tuin. Zeker de moeite dus om snel een pot naast de deur en voor het keukenraam onder handen te nemen.

Inspiratie; bloemen, bessen en blad

Er zijn veel verschillende planten die juist nu een mand of pot kunnen opfleuren.

  • Winterviolen in allerhande kleuren, opvallend grootbloemig of subtiel kleinbloemig.
  • Winterheide in verschillende kleuren roze, wit en zelfs fel limoengroen.
  • Gaultheria (vossebes) met opvallende rode bessen, witte bloemetjes en roodgroen blad.
  • Calocephalus met de kenmerkende zilvergrijze naaldvormige blaadjes.
  • De wintergroene hebe met verschillende bladvormen en bladkleuren.

Of voor grotere potten een Nandina (hemelse bamboe), buxusbol gecombineerd met heide en violen, of een goudkleurige Taxus ‘Goud Elsje’ in een strak tuinontwerp.

Verzorging

Zorg dat een teveel aan water goed weg kan. Een gat onderin de pot is noodzakelijk, zorg er met potscherven of hydrokorrels voor dat dit niet verstopt raakt. Tegelijkertijd valt het altijd tegen hoeveel water er in potten terechtkomt bij regen, dus controleer minimaal elke week de vochtigheid en geef water als dat nodig is. Bemesting is in deze tijd overbodig, met verse potgrond geef je planten die bij mooi weer doorgroeien (zoals violen) voldoende reserve voor de komende maanden.