tips & inspiratie

Waarom gebruiken we hulst met kerst?

In december sieren de felrode bessen en diepgroene bladeren van hulst vele huizen en tuinen. Hulst staat symbool voor de decembermaand en kerst, maar waar komt dit gebruik eigenlijk vandaan?
Lang voor het christendom onze regio bereikte werd hulst al gelinkt aan vruchtbaarheid. De stekelige bladeren en knalrode bessen van de struik werden gezien als een krachtig mannelijk symbool. Hulst diende vroeger ook als talisman om heksen en geesten buiten de deur te houden. Hulsttakken werden daarom in huizen en schuren gehangen om de bewoners en dieren te beschermen.

De verbinding met kerst

Met de opkomst van het christendom werden de oude elementen verweven in nieuwe tradities. Met de stekels van de hulst als symbool voor de doornenkroon die door Christus gedragen moest worden en de rode bessen die het bloed van Christus verbeelden werd het in huis halen van hulsttakjes een kersttraditie. Delen van de oude gebruiken bleven echter bewaard. Zo werden de takjes na 12 dagen uit huis gehaald en absoluut niet verbrand, omdat dit de gevangen geesten weer vrij zou laten.

Laat de hulst met rust

Er zijn twee opvallende punten rond het gebruik van hulst als kerstversiering. De eerste is dat het afknippen van hulsttakken dwars staat op het diepgewortelde bijgeloof dat het ongeluk brengt om een hulststruik te kappen. Het neerhalen van hulststruik zou onvermijdelijk leiden tot bezoek van heksen en boze geesten. Degene die de bijl of kettingzaag gehanteerd heeft zou ongeluk ten deel vallen. Al gebeurde het ongeval 15 jaar later, het werd altijd toegeschreven aan het kappen van de hulst. Om deze reden werden hulststruiken vroeger met rust gelaten in singels en gemengde heggen, waardoor ze konden uitgroeien tot flinke bomen.

Mannetjes en vrouwtjes

Het tweede vreemde punt is dat de bessen die gezien worden als symbool van mannelijkheid aan de vrouwelijke hulststruik zitten. Van nature is hulst tweehuizig, dat betekent dat er mannelijke en vrouwelijke struiken zijn. De bessen vormen zich aan de vrouwelijke struik, maar voor een goede bevruchting en besdracht is een mannelijke struik in de buurt noodzakelijk. Tegenwoordig zijn er ook meerdere zelfbestuivende hulstrassen, maar om zoveel mogelijk bessen te krijgen is het planten van een mannelijke struik nog steeds aan te bevelen.